Apple Intelligence, Ekim 2024’te Apple’ın ekosisteminde ortaya çıktı ve Apple en iyi yapay zeka aracını oluşturmak için Google, OpenAI, Anthropic ve diğer yapay zeka geliştiricileriyle rekabet edecek.
Detaylar haberimizde…
Apple Intelligence Nedir?

Cupertino pazarlama yöneticileri Apple Intelligence‘ı şu şekilde markaladı: “Geri kalanımız için yapay zeka.” Platform, mevcut özellikleri geliştirmek için metin ve resim üretimi gibi üretken yapay zekanın zaten iyi yaptığı şeylerden yararlanmak üzere tasarlandı. ChatGPT, Google Gemini ve diğer platformlar gibi Apple Intelligence da büyük bilgi modelleri konusunda eğitildi. Bu sistemler; metin, resim, video veya müzik olsun, bağlantılar oluşturmak için derin öğrenmeyi kullanır.
Büyük dil modeli (LLM) tarafından desteklenen metin teklifi, Yazma Araçları olarak kendini sunar. Bu özellik, Mail, Mesajlar, Sayfalar ve Bildirimler dahil olmak üzere çeşitli Apple uygulamalarında kullanılabilir. Uzun metinlerin özetlerini sağlamak, düzeltme yapmak ve hatta içerik ve ton istemlerini kullanarak mesajlar yazmak için kullanılabilir.
Görüntü oluşturma da benzer bir şekilde entegre edildi ve kullanıcılar Apple Intelligence’ı özel emojiler (Genmojiler) üretmesi için uyarabilir.
Aynı zamanda Siri, Apple‘ın işletim sistemlerine çok daha derin bir şekilde entegre edildi. Daha da önemlisi, yeni Siri uygulamalar arasında çalışıyor. Bu, örneğin, Siri’den bir fotoğrafı düzenlemesini isteyebileceğiniz ve ardından doğrudan bir kısa mesaja ekleyebileceğiniz anlamına geliyor. Ekran farkındalığı, Siri’nin uygun bir yanıt sağlamak için şu anda etkileşimde olduğunuz içeriğin bağlamını kullandığı anlamına geliyor.
Apple Yazılım Mühendisliği Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Federighi WWDC 2025’te “Paylaştığımız gibi, Siri’yi daha da kişisel hale getiren özellikleri sunmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmanın yüksek kalite çıtamıza ulaşması için daha fazla zamana ihtiyacı vardı ve önümüzdeki yıl bununla ilgili daha fazla bilgi paylaşmayı dört gözle bekliyoruz.” dedi.
Siri’nin henüz piyasaya sürülmemiş, daha kişiselleştirilmiş bu sürümünün ilişkileriniz, iletişim rutininiz ve daha fazlası gibi “kişisel bağlamı” anlayabilmesi gerekiyor.
Apple, WWDC 2025’te ayrıca, gezinirken gördüğünüz şeyleri görsel olarak aramanıza yardımcı olan Görsel Zeka adlı yeni bir yapay zeka özelliğini tanıttı. Apple ayrıca Mesajlar, FaceTime ve Telefon uygulamalarındaki konuşmaları gerçek zamanlı olarak çevirebilen Canlı Çeviri özelliğini de tanıttı.
Görsel Zeka ve Canlı Çeviri’nin, iOS 26’nın halka açık olarak piyasaya sürüleceği 2025’in ilerleyen zamanlarında kullanıma sunulması bekleniyor.
Apple Intelligence Ne Zaman Tanıtıldı?
Aylarca süren spekülasyonların ardından Apple Intelligence, ilk olarak WWDC 2024’te sahneye çıktı. Platform, Google ve Open AI gibi şirketlerden gelen bir dizi üretken AI haberinin ardından duyuruldu ve bu durum, Apple’ın son teknoloji devrimini kaçırdığı endişesine yol açtı.
Ancak bu tür spekülasyonların aksine, Apple’ın yapay zekaya yönelik Apple yaklaşımının çok iyi olduğu kanıtlanan bir ekip vardı.
Apple Intelligence tek başına bir özellik değil. Gerçek anlamda bir markalama çalışması olsa da, büyük dil modeli (LLM) tarafından yönlendirilen teknoloji sahne arkasında çalışacak. Tüketici açısından, teknoloji çoğunlukla mevcut uygulamalar için yeni özellikler biçiminde kendini gösterecek.
Apple’ın Eylül 2024’teki iPhone 16 etkinliğinde daha fazlasını öğrendik. Etkinlik sırasında Apple, Apple Watch Series 10’daki çeviriden, iPhone’lardaki görsel aramaya ve Siri’nin yeteneklerinde yapılan bir dizi ince ayara kadar cihazlarına gelecek bir dizi yapay zeka destekli özelliği duyurdu. Apple Intelligence’ın ilk dalgası, iOS 18.1, iPadOS 18.1 ve macOS Sequoia 15.1’in bir parçası olarak Ekim ayı sonunda geliyor.
Özellikler ilk olarak ABD İngilizcesi olarak başlatıldı. Apple daha sonra Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, Güney Afrika ve İngiltere İngilizcesi yerelleştirmelerini ekledi. Çince, İngilizce (Hindistan), İngilizce (Singapur), Fransızca, Almanca, İtalyanca, Japonca, Korece, Portekizce, İspanyolca ve Vietnamca desteği 2025’te gelecek.
Hangi Apple Ürünlerinde Kullanılabilecek?
Apple Intelligence’ın ilk dalgası Ekim 2024’te iOS 18.1, iPadOS 18. ve macOS Sequoia 15.1 güncellemeleri aracılığıyla geldi. Bu güncellemeler entegre yazma araçları, görüntü temizleme, makale özetleri ve yeniden tasarlanan Siri deneyimi için bir yazma girişi içeriyordu. İkinci bir özellik dalgası iOS 18.2, iPadOS 18.2 ve macOS Sequoia 15.2’nin bir parçası olarak kullanılabilir hale geldi. Bu listeye Genmoji, Image Playground, Visual Intelligence, Image Wand ve ChatGPT entegrasyonu dahil.
Özelliği kullanabileceğiniz Apple’lar ise şöyle;
- Tüm iPhone 16 modelleri
- iPhone 15 Pro Max (A17 Pro)
- iPhone 15 Pro (A17 Pro)
- iPad Pro (M1 and later)
- iPad Air (M1 and later)
- iPad mini (A17 or later)
- MacBook Air (M1 and later)
- MacBook Pro (M1 and later)
- iMac (M1 and later)
- Mac mini (M1 and later)
- Mac Studio (M1 Max and later)
- Mac Pro (M2 Ultra)
Dikkat çekici bir şekilde, iPhone 15’in yalnızca Pro sürümleri, standart modelin yonga setindeki eksiklikler nedeniyle erişime sahip oluyor. Ancak muhtemelen, iPhone 16 serisinin tamamı Apple Intelligence geldiğinde onu çalıştırabilecek.
Apple’ın Yapay Zekası İnternet Bağlantısı Olmadan Nasıl Çalışıyor?

GPT veya Gemini’ye bir soru sorduğunuzda, sorgunuz bir yanıt oluşturmak için harici sunuculara gönderilir ve bu da internet bağlantısı gerektirir. Ancak Apple, eğitime yönelik küçük modelli, özel bir yaklaşım benimsedi.
Bu yaklaşımın en büyük faydası, bu görevlerin çoğunun çok daha az kaynak yoğun hale gelmesi ve cihaz üzerinde gerçekleştirilebilmesi. Bunun nedeni, GPT ve Gemini gibi platformları besleyen türden bir yaklaşıma güvenmek yerine, şirketin e-posta yazmak gibi belirli görevler için şirket içinde veri kümeleri derlemesi.
Ancak bu her şey için geçerli değil. Daha karmaşık sorgular, yeni Özel Bulut Bilişim teklifini kullanacak. Şirket artık tüketici cihazlarıyla aynı düzeyde gizlilik sunmasını sağladığını iddia ettiği Apple Silicon üzerinde çalışan uzak sunucular işletiyor. Bir eylemin yerel olarak mı yoksa bulut üzerinden mi gerçekleştirildiği, cihazları çevrimdışı olmadığı sürece kullanıcı tarafından görülemeyecek ve bu noktada uzak sorgular bir hata verecek.
Üçüncü Taraf Uygulamalarıyla Apple Intelligence
Apple Intelligence’ın lansmanından önce Apple’ın OpenAI ile bekleyen ortaklığı hakkında çok fazla fikir sunuldu. Ancak nihayetinde anlaşmanın Apple Intelligence’ı güçlendirmekle ilgili olmadığı ve aslında inşa edilmediği şeyler için alternatif bir platform sunmakla ilgili olduğu ortaya çıktı.
Apple Intelligence ücretsiz, ChatGPT’ye erişim de öyle. Ancak, ikincisine ücretli hesapları olanlar, sınırsız sorgular dahil olmak üzere ücretsiz kullanıcıların erişemediği premium özelliklere erişebilecek.
iOS 18.2, iPadOS 18.2 ve macOS Sequoia 15.2’de ilk kez sunulan ChatGPT entegrasyonunun iki temel rolü var: Siri’nin bilgi tabanını tamamlamak ve mevcut Yazma Araçları seçeneklerine eklemek.
Hizmet etkinleştirildiğinde, belirli sorular yeni Siri’nin kullanıcıdan ChatGPT’ye erişimini onaylamasını istemesini talep eder. Kullanıcılar ayrıca doğrudan Siri’ye “ChatGPT’ye sor” komutunu verebilir.

Compose, Apple Intelligence aracılığıyla kullanılabilen diğer birincil ChatGPT özelliği. Kullanıcılar, yeni Yazma Araçları özelliğini destekleyen herhangi bir uygulamada buna erişebilir. Compose, bir istem temelinde içerik yazma yeteneği ekler. Bu, Stil ve Özet gibi mevcut yazma araçlarına katılır.
Geliştiriciler Apple’ın Yapay Zeka Modellerini Kullanabilir Mi?
Apple, WWDC 2025’te geliştiricilerin çevrimdışıyken yapay zeka modellerine erişebilmelerini sağlayacak olan Foundation Models çerçevesini duyurdu.
Bu, geliştiricilerin Apple’ın mevcut sistemlerinden yararlanan üçüncü taraf uygulamalarına yapay zeka özellikleri eklemesini daha mümkün hale getiriyor.
Craig Federighi WWDC’de “Örneğin, bir sınava hazırlanıyorsanız, Kahoot gibi bir uygulama notlarınızdan kişiselleştirilmiş bir sınav oluşturarak çalışmayı daha ilgi çekici hale getirebilir. Ve bu, cihaz içi modeller kullanılarak gerçekleştiği için bulut API maliyetleri olmadan gerçekleşiyor. Geliştiricilerin, çevrimdışıyken de kullanılabilen ve gizliliğinizi koruyan akıllı yeni deneyimler sunmak için Apple zekasını nasıl kullanabilecekleri konusunda daha fazla heyecan duyamazdık.” dedi.
Derleyen: Damla Şayan