Japon araştırmacılar, indüklenmiş pluripotent kök (iPS) hücrelerini insan dokusuna dönüştürmek için en iyi kültürleme yöntemini bulmak üzere tam otomatik bir sistem geliştirerek yapay zekâ (AI) ve robotik teknolojisini birleştirdi.
Çoğunlukla Riken araştırma enstitüsünden bireylerden oluşan bir ekip, android teknolojisinin yalnızca rejeneratif tıpta verimli bir şekilde kullanılmak üzere hücreler üretmekle kalmayacağını, aynı zamanda biyobilim araştırmalarını hızlandırarak onlara çok zaman kazandıracağını söyledi.
Riken’de kıdemli bir araştırmacı olan Genki Kanda, “İnsanların ve robotların rolleri arasındaki fark buluşumuzla giderek daha fazla ayrılacak. Robotlar, belirlenen görevlerle ilgilenecek ve insanların daha zorlu şeyleri üstlenmesini sağlayacak.” dedi.
iPS hücreleri, her türlü insan dokusunu geliştirmek için kullanılıyor. Ancak şimdiye kadarki süreç, tedavi ve diğer amaçlar için doku ve organları hedeflemede uygulamalı bir yaklaşım gerektiriyor.
Mühendislikteki çok küçük farklılıklar, tedavi edilen hücrelerin kalitesini büyük ölçüde etkileyebileceğinden, yetenekli araştırmacıların tekniklerinin büyük ölçüde paylaşılması ve yüksek kalitenin korunmasını sağlamak zorlu bir görev.
Bu zorluğun üstesinden gelmek için ekip, iPS hücrelerinden ışığı algılayan ve görsel hücrelere besin sağlayan retinal pigment epitel hücreleri oluşturmak amacıyla biyolojik deneylerde AI ve bir insansı kullandı.
Deneylerde insan müdahalesine izin verilmedi. Robotik sistem, bilim adamları tarafından geleneksel manuel hücre büyütme yöntemini izleyecek şekilde programlandı.
Düşünülen toplam 144 senaryo ile AI’nın optimizasyon algoritması, kültür sonuçlarını değerlendirdi ve en iyi yetiştirme tekniğine karar verdi. Ekibe göre, bitmiş hücreler kıdemli mühendisler tarafından yapılanlar kadar yüksek bir kaliteye sahip.