Sporcuların dövmeleri, Mike Tyson’ın yüz dövmesi gibi tekil tasarımlardan Kenyon Martin’in veya David Beckham’ın kapsamlı koleksiyonlarına kadar imajlarının ayrılmaz bir parçası. Ancak bu dövmeler video oyunlarında yeniden canlandırıldığında bazı dövme sanatçıları sonuçlardan memnun olmayabiliyor.
Geçtiğimiz birkaç yıl içinde iki büyük, spor oyunu başlıkları yaratıcıları, dövme sanatçılarına bir ücret ödemeden sporcuların video oyun avatarlarında dövme kullanma hakları konusunda uzun süreli davalar açtı. Geçen haftanın sonlarında bu davalardan biri jüriye gitti ve sanatçıya bir ödeme yapılması kararı ile sona erdi. Her iki taraf için de büyük bir kazanç olmasa da bu durum, dövmelerin ve telif haklarının gerçekte ne kadar karmaşık olduğunu ortaya koyuyor.
Fotoğraftaki sporcu, 2K Games’in WWE oyununda uzun süredir oynanabilir bir karakter olan profesyonel güreşçi Randy Orton. 2018’de Orton’un dövme sanatçısı Catherine Alexander, 2K’nın ana şirketi Take-Two Interactive’e, Orton’ın avatarındaki beş farklı dövmenin telif hakkını ihlal ettiği ve yanlış tasvir edildiği gerekçesiyle dava açtı. Take-Two ise avatarın dövmelerinin kullanımının adil olduğunu savundu. Ancak dört yıl sonra bir jüri adil kullanım iddiasını reddetti ve şirket, dövme sanatçısı Alexander’a tazminat olarak 3.750 dolar ödedi.
Vice’ın 2017’de açıkladığı üzere dövmeler telif hakkına tabidir. Birinin cildinde bile olsa sanat eseri olarak değerlendiriliyorlar. Ancak dövme yaptırmak onu sergilemek için dolaylı olarak bir tür lisansa sahip olduğunuz anlamına da geliyor. Aksi takdirde telif hakkı ihlali yapmadan bir fotoğraf için poz bile veremezsiniz. Dövme sanatçıları ve avatar teknolojisi yakında oyunlardan farklı platformlarda da sorunlar yaratabilir. “Metaverse” platformlarını geliştirmek isteyen şirketler ünlüleri tıpkı kendilerine benzeyen avatarlar yaratmaya teşvik ediyor. Bu da ilerleyen zamanlarda dövmenin kime ait olduğu konusunda daha fazla tartışma açacak gibi.