Depresyon ve teknoloji kullanımının arasındaki bağlantılar sonu gelmeyen araştırmalar ile tüm dünyayı aydınlatmaya devam ediyor.
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, lise öğrencilerinin neredeyse yarısında “sürekli üzüntü veya umutsuz hissetme” söylemlerinde artış tespit etti. Bu haber, Harvard’ın Human Flourishing Program’ında genç yetişkinlerin refah seviyesinin büyük yaş gruplarına kıyasla düştüğünü tespit ettiği raporun hemen ardından geldi.
Genç yetişkinleri pek çok etkileyen faktörler olsa da teknolojinin önemli bir yere sahip olduğu kesin. Tahminlere göre 8 ila 12 yaş arası çocuklar günde beş buçuk saat ekranlardayken 13 ila 18 yaş arasındakiler için bu durum günde dokuz saate kadar çıkıyor. Ebeveynler ise ne yapacaklarından emin değiller.
Yakın tarihli bir Wheatley Enstitüsü araştırması, genç yetişkinlerin %60’ından fazlasının sosyal medyada çok fazla zaman harcadıklarını düşündüklerini ve yarısının hayatlarında aldığı bedel konusunda endişe duyduklarını buldu.
Beş yıl önce The Atlantic’te yayımlanan “Akıllı Telefon Bir Nesli Yok Mu Etti?” makalesi, dijital medya tüketiminin depresyon ve kaygı artışlarındaki bağlantıyı tartışmaya teşvik etti. O zamandan beri yüzlerce araştırmalar yapıldı. Sonuçlar kısmen fazla ekran sürelerini işaret etse de üç farklı çevresel durum da var: Sekülerleşme, yalnızlık ve normsuzluk.
Ayrıca sosyal medya kullanımı üzerine bugüne kadar yapılan en büyük araştırma, 11-13 yaş arasındaki kızların, 14-15 yaş arasındaki erkeklerin yanı sıra olumsuz etkilere karşı özellikle savunmasız göründüğünü ortaya koydu.
Ancak Aile Araştırmaları Enstitüsü ve Wheatley Enstitüsü’nden yeni bir rapor “Gençler ve Teknoloji: Aile Yapısı Ne Fark Yaratır?” başka bir hassas grubu tanımlıyor: üvey ebeveyn ve tek ebeveynli ailelerde olanlar. 1,600 ABD’li 11 ila 18 yaşındakiler arasında yapılan bu ulusal anket, bozulmuş ailelerdeki gençlerin, evli biyolojik ebeveynleriyle yaşayanlara göre dijital medyada günde yaklaşık iki saat daha fazla harcadıklarını buldu. Üvey ailelerde yaşayan gençler dijital medyada en çok zaman geçirdi.