Bu ay OpenAI tarafından çıkarılan ChatGPT yeni bir çağ başlattı. Sosyal paylaşımlar, sohbet robotunun nerelerde kullanılabileceği ile ilgili tartışmalarla kaynıyor. Diğer sosyal medya kullanıcılarından geri durmayan TikTokçuların ChatGPT kullanım amacı ise şaşırtıcı: Tinder eşlerine mesaj göndermek.
Arkadaşlık uygulamalarında yapay zekâ kullanımı yeni değil. Programcılar yıllardır eş bulma uygulamalarını oyunlaştırmaya çalışıyor.
Bazı Tinder kullanıcıları, kendileri yerine ekran kaydıracak ve mesajlaşacak botlar üretti. Tinder’ın bunu yapan kullanıcıları yasaklaması şaşırtıcı değil. Ancak görünen o ki uygulamanın kendisi bile sohbet açan cümleler oluşturmak için yapay zekâdan yararlanıyor.
Buna benzer şekilde, ChatGPT kullanıcıları biriyle eşleştikleri zaman ChatGPT’den eşleştikleri kişinin ilgi alanına göre bir açılış mesajı istiyor. Daha sonra çıktıyı kopyalayıp Tinder’a yapıştırıyor ve eşleştikleri kişiye gönderiyor. TikTok’ta paylaşılanlara bakılırsa bu yöntem gerçekten işe yarıyor.
Bir “Tinder gediklisi” mesajlaştığı 1.80 boyundaki bir kadına bir şiir yazmak için ChatGPT’yi kullanmış. Kullanıcının açıklamasında kadının buna bayıldığı ve daha önce bir erkeğin kendisi için hiç şiir yazmadığını söylediği ifade ediliyor. Videonun başlığı: TINDER’IN GELECEĞİ.
Gerçek insanlarla mesajlaşmak için bot kullanmanın sakıncaları var. Bunlardan en önemlisi potansiyel etik kaygılar ve etik kaygıların beraberinde getirdiği sorular. Tinder’da eşleştiğiniz birsi, mesajlarınızın yapay zekâ tarafından oluşturulduğunu bilseydi nasıl hissederdi? Mesajı aslında bir botun yazdığını söylemeyerek onlara aslında yalan mı söylüyorsunuz? Ya onlar da mesajlaşmak için ChatGPT kullanıyor olsalardı ne olurdu?
Tüm bu soruların henüz yanıtı yok. Ancak yapay zekâ hayatımıza daha fazla girdikçe gelecek dönemlerde bu tür sorularla kesinlikle boğuşmak zorunda kalacağız.
Derleyen: İsa Arslan