Stanford Üniversitesinden sinirbilimciler, yeni bir beyin-bilgisayar ara yüzünün (BCI) düşünceleri konuşmaya çevirme konusunda yeni bir rekor kırdığını iddia etti.
Stanford Üniversitesinden bir ekip, beyin çipinin dakikada 62 kelimeye kadar kod çözme kapasitesine sahip olduğunu ve insanların doğal konuşmasına yakın hızda iletişim kurmasına olanak tanıdığını söyledi. Araştırmacılar, 125.000 kelimelik bir kelime dağarcığına sahip cihazı konuşamayan bir ALS hastasına taktı ve hastanın saniyede bir kelimeden daha fazlasını üretmesini sağladı.
Araştırmacılar “Yüksek performanslı bir konuşma nöroprotezi” başlıklı makalesinde, “BCI’ımız konuşmayı dakikada 62 kelimeyle çözdü. Bu önceki BCI rekorundan 3,4 kat daha hızlı ve doğal konuşma hızına (dakikada 160 kelime) giderek yaklaşmaya başlıyor. Bu sonuçlar, artık konuşamayan felçli insanlara hızlı iletişim kurabilmesi için intrakortikal konuşma BCI’larını kullanmak için uygulanabilir bir yol gösteriyor.” diye yazdı.
BCI sistemi, ALS hastası ağzıyla kelimeler oluşturmaya çalışırken küçük yüz hareketlerini analiz etti ve ardından ilişkili sinirsel aktiviteyi kelimelere dönüştürdü. Stanford’lu bilim insanları ilk kez bir BCI’ın göz izleme ya da klavye tabanlı yaklaşımlar gibi artık konuşamayan insanlar tarafından kullanılan diğer teknolojilerin hızını da aştığını belirttiler.
Deneylerin başarısına rağmen BCI sisteminin mevcut yöntemlerin yerini alabilmesi için hala geliştirilmesi gerekiyor. Araştırmacılar makalede yaklaşık yüzde 20’lik bir hata oranına sahip sistem için “henüz klinik olarak uygulanabilir bir sistem değil” diye yazdılar.
BCI cihazları, Science Corp ve Elon Musk’ın Neuralink’i de dahil olmak üzere üniversiteler ve yeni girişimler tarafından geliştirilmeye çalışılan bir girişim olarak karşımıza çıkıyor. Musk, geçen yıl bir etkinlik sırasında Neuralink’in cihazının domuzlar ve maymunlar üzerinde test edildiğini, insanlar üzerinde yapılacak deneylerin ise 2023 yılında başlayacağını açıkladı. Teknoloji milyarderi, beyin çipinin konuşamayan hastaların konuşma yeteneklerini geri getirmenin çok ötesine geçerek beyne “tam bant genişliğinde veri akışı” sunacağını iddia ediyor.
Derleyen: Deniz Akbulut