Güney Kore hükümeti, 6G teknolojisi için altyapı çalışmalarına başladığını açıkladı. Çalışmaların sonucunda Güney Kore, 2028 yılında 6G teknolojisini kullanılabilir hale getirecek.
Teknolojinin ileri bir seviyeye gelmesiyle birlikte ülkeler altyapılarını geliştirmeyi hedefliyor. Ülkemizde hâlâ 5G teknolojisiyle ilgili çalışmalar yapılırken, dünyada çoğu ülke 5G teknolojisini aktif olarak kullanıyor. Güney Kore, Çin, ABD gibi gelişmiş ülkeler 6G teknolojisiyle ilgili çalışmalar yapıyorlar. Çin, 10 yıl içinde, Japonya ise 2030’a kadar 6G’ye geçmeyi planlarken, Güney Kore diğer ülkelerden önce 6G teknolojisine geçmeyi hedefliyor.
Güney Kore Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’nın (MSIT) yaptığı açıklamaya göre, Güney Kore 6G altyapısını oluşturmak için çalışmalara başladı. Çalışmaların ilerleyebilmesi için ülkelerinde bulunan teknoloji ve iletişim şirketlerine ekipman, malzeme vb. şeylerin üretilmesi için şirketlere destek verileceğini açıkladı. Projenin maliyetiyse 623,3 milyar won yani yaklaşık 482,1 milyon dolar.
Planlanandan 2 Yıl Önce Hayata Geçecek
Gelişmiş ülkeler 2030 yılına kadar 6G çalışmalarını bitirmeyi hedeflerken. Güney Kore Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, 2028 yılında 6G teknolojisinin ülkede aktif olarak kullanılacağını açıkladı. Bu hedeflerin gerçek olması halinde Güney Kore, 6G’ye geçiş yapan ve 6G ile teknoloji üreten ilk ülke olacak.
Güney Kore bugün Asya ekonomisinde dördüncü sırada yer alıyor. 2022’de 5G teknoloji patentlerindeki payı yüzde 25,9 ile pazar lideri olan Çin’in hemen arkasında yer alıyor. Güney Kore, 6G teknolojisi patentinde olacak payını yüzde 30 veya üstüne çıkararak pazar lideri olmak istiyor.
Ülkemizde 6G Teknolojisi Ne Durumda?
2022’de konuyla ilgili açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ülkemizde 2053’e kadar 198 milyar dolarlık yatırım yapılacağını açıklamış ve 6G teknolojisinin bu yatırımın içinde olacağını söylemişti. Fakat 6G’nin ülkemizde ne zaman kullanılmaya başlayacağı belirsizliğini koruyor.
Derleyen: Sarper Kaçar