Açıklanan rapora göre dünyamızın depremler, seller, fırtınalar olmak üzere artan doğal felaketlerle yüzleşmeye yeterince hazır olmadığı ortaya çıktı.
Uluslararası Bilim Konseyi (ISC) tarafından hazırlanan bir raporda, “Mevcut eğilimler göz önüne alındığında, Sendai Çerçevesi hedeflerine 2030 yılına kadar ulaşmamız pek olası değil.” denildi.
Birleşmiş Milletler Afet Riskini Azaltma Ofisi’nin verilerine göre 1990’dan bu yana dünya çapında 10.700’den fazla afet, altı milyardan fazla insanı etkiledi.
Sendai Çerçevesi Nedir?
Sendai Afet Risk Azaltma Çerçevesi, 2015-2030 yılları arasındaki 15 yıl zarfında “afet riskini ve bireylerin, işletmelerin, toplulukların ve ülkelerin afet nedeniyle can, geçim kaynağı, sağlık ve ekonomik, fiziksel, sosyal, kültürel ve çevresel varlık kayıplarını önemli ölçüde azaltmayı” amaçlar.
Daha Güvenli bir Dünya için Yokohama Stratejisi ve Hyogo Çerçeve Eylem Planı’nda yer alan ilkelerden faydalanarak hazırlanan Sendai Afet Risk Azaltma Çerçevesi’nin uygulanması, Birleşmiş Milletler himayesinde yürürlüğe girdi.
İklim değişikliğinin şiddetlendirdiği sel ve fırtınalar, afetler listesinin başında yer alıyor ve toplamın yüzde 42’sini oluşturuyor.
Raporda, art arda gelen felaketlerin “dünyanın birçok yerinde güçlükle kazanılan kalkınma kazanımlarını da gerilettiği” belirtiliyor.
ISC başkanı Peter Gluckman, konu ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Bina yönetmeliklerinin güçlendirilmesinden tehlike uyarı sistemlerinin benimsenmesine kadar uzun vadeli planlama ve önleme konularına çok az dikkat ve yatırım yapılıyor.”
“Sonradan yapılarımızı yeniden inşa etmek yerine şimdi güçlendirmemiz gerekiyor.”
BM’nin afet riskini azaltma özel temsilcisi Mami Mizutori ise görüşlerini şu şekilde aktardı: “Son üç yılda yaşanan çok sayıda zorluk, bir sonraki felakete daha fazla küresel hazırlık için temel ihtiyacı ortaya koydu. Altyapımızı, topluluklarımızı ve ekosistemlerimizi sonradan yeniden inşa etmek yerine şimdi güçlendirmemiz gerekiyor.”
Rapor ayrıca kaynak tahsisi konularına da dikkat çekti. Örneğin, 2011 ile 2022 yılları arasında afet müdahalesi için gelişmekte olan ülkelere yapılan yardımın yalnızca yüzde 5,2’si risk azaltmaya ayrıldı. Geri kalanı yardım ve afet sonrası yeniden yapılanma için ayrıldı.
ISC, bir fırtınanın 24 saat önceden bildirilmesinin hasarı yüzde 30 oranında azaltabileceğini belirterek, erken uyarı sistemlerinin yaygın olarak konuşlandırılması çağrısında bulunuyor.
Rapora göre afetlerden etkilenen insan sayısı her yıl artmakla kalmıyor, aynı zamanda 2015-2021 döneminde yılda ortalama 330 milyar dolara ulaşan zarar da artıyor.
Derleyen: Tuğba Akkesen