WhatsApp, kullanıcıların verilerini Facebook ile paylaşacağını düşünmesine neden olan oldukça kafa karıştırıcı yeni bir politika yayımladıktan sonra Avrupa Birliği’nde hizmet şartları anlaşmalarını daha şeffaf hale getirmeyi taahhüt etti. AB Komisyonu’nun web sitesinde yayımlanan bir basın açıklamasında, WhatsApp’ın kullanıcıların hizmet şartları güncellemelerini reddetmelerini kolaylaştıracağı ve bunu yaptıklarında ne olacağını daha açık bir şekilde özetleyeceği belirtildi.
Meta’nın sahip olduğu mesajlaşma uygulaması WhatsApp, 2021 yılında WhatsApp kullanıcı verilerini Facebook ile paylaşma izni veriyor gibi görünen yeni bir gizlilik politikası yayımladığında kafa karışıklığına neden oldu. O dönemde, kullanıcıların yeni şartları kabul etmemeleri halinde sahip oldukları işlevleri kaybedecekleri bile belirtilmişti. WhatsApp daha sonra bu politikanın yalnızca uygulamadaki işletmeler için geçerli olacağını, arkadaşlarına ve aile üyelerine mesaj göndermek için bu hizmeti kullanan tipik kullanıcılar için geçerli olmayacağını açıkladı ve sonunda kabul etmeyenler için işlevselliği sınırlama planlarından geri adım attı.
Tartışmalı politika değişikliğine cevaben AB Komisyonu ve Tüketici Koruma İş Birliği Ağı (CPC) geçen yıl WhatsApp’a bir mektup göndererek hizmetten “kullanıcıların neyi kabul ettiklerini ve kişisel verilerinin nasıl kullanıldığını anlamalarını sağlamasını” istedi.
WhatsApp o zamandan bu beri kullanıcı sözleşmelerini sunma biçiminde bazı değişiklikler yapmayı kabul etti ve artık politika değişikliklerini kabul etme seçeneğini “belirgin bir şekilde” göstermenin yanı sıra reddetmeyi de mümkün kılacak. Şirket ayrıca politika değişikliklerinin kullanıcıların haklarını nasıl etkileyebileceğini açıklamayı taahhüt etti ve kullanıcıların tekrarlayan bildirimlerle bombardımana tutulmadan politika değişikliklerini gözden geçirmeyi reddetmelerine veya ertelemelerine izin verecek. WhatsApp’ın bu değişiklikleri ABD’ye taşıyıp taşımayacağı sorulduğunda şirket yorum yapmayı reddetti.
AB Komisyonunun adaletten sorumlu üyesi Didier Reynders yaptığı açıklamada, “WhatsApp’ın uygulamalarını AB kurallarına uygun hale getirme, kullanıcıları sözleşmelerinde yapılan değişiklikler konusunda aktif olarak bilgilendirme ve uygulamayı her açtıklarında onlara sormak yerine seçimlerine saygı gösterme taahhütlerini memnuniyetle karşılıyorum. Tüketiciler neyi kabul ettiklerini ve bu seçimin somut olarak neleri içerdiğini anlama hakkına sahiptir, böylece platformu kullanmaya devam etmek isteyip istemediklerine karar verebilirler.” diye konuştu.
Derleyen: Alp Eren Gümüş