Eğer bir sosyal medya fenomeni popülerlik kazanıyorsa, Meta’nın da buna dahil olmaya çalışacağı âşikar. Şirketin diğer platformların başarısını gördükten sonra Hikayeler’den kısa videolara kadar farklı formatları kopyaladığını gördük. Mark Zuckerberg liderliğindeki şirket şimdi de merkezi olmayan metin tabanlı bir uygulama üzerinde çalışıyor.
Meta yaptığı açıklamada bu gelişmeyi doğruladı ancak uygulamayı ne zaman yayımlamayı planladığına dair ayrıntı vermedi:
“Metin güncellemelerini paylaşmak için bağımsız bir merkezi olmayan sosyal ağ araştırıyoruz. İçerik oluşturucuların ve kamuya mal olmuş kişilerin ilgi alanlarıyla ilgili güncellemeleri zamanında paylaşabilecekleri ayrı bir alan için bir fırsat olduğuna inanıyoruz.”
Kod adı P92 olan bu yeni merkeziyetsiz uygulama, ilk olarak MoneyControl tarafından bildirildiği üzere halen geliştirilme aşamasında. Yayın tarafından görülen belgelere göre uygulama, kullanıcıların Instagram kimlik bilgileri aracılığıyla giriş yapmalarına izin verecek. Bu durum söz konusu verileri başka bir Meta uygulamasıyla paylaşmak istemeyen kişileri rahatsız edebilir.
Platformer tarafından yayımlanan bir raporda, projenin Instagram Başkanı Adam Mosseri tarafından denetleneceği belirtildi. Rapora göre şirket, uygulama halka açılmadan önce gizlilikle ilgili erken endişeleri gidermek için hukuk departmanını devreye sokmuş durumda.
Meta’nın bu hamlesi bir Twitter alternatifi ya da Mastodon rakibi oluşturma girişimi olarak görülüyor. Mastodon, Elon Musk’ın Twitter’ı devralmasının ardından popülerlik kazanmıştı. Merkezi olmayan ağ, ActivityPub protokolünü destekleyen Fediverse’ün (merkezi olmayan sunuculardan oluşan bir ağ) bir parçası. MoneyControl’e göre Meta’nın yeni uygulaması da ActivityPub’ı destekleyerek Mastodon gibi diğer örneklerle bağlantı kurmayı kolaylaştırmayı planlıyor.
Tumblr, Flipboard ve Flickr dahil olmak üzere ActivityPub desteğini uygulayan ya da uygulamayı planlayan pek çok başka araç var. Ancak merkeziyetsizlik bu protokolle sınırlı değil. Jack Dorsey destekli Bluesky, iOS uygulamasını geçen hafta beta olarak başlattı. Rocket.chat gibi mesajlaşma uygulamaları da Matrix protokolünü benimsedi. Bununla birlikte eski Twitter Mühendisi Blaine Cook geçen yıl TechCrunch’a rakip protokollerin varlığının iyi bir şey olduğunu söyledi:
“Protokol çeşitliliğinin önemli olduğunu düşünüyorum, tıpkı protokollerin üzerine inşa edilen uygulamaların çeşitliliği gibi. Bununla birlikte, ActivityPub ve Bluesky arasında birlikte çalışabilirliğin zor olmayacağına inanıyorum. Örneğin Twitter ve Facebook’un zaman çizelgeleri arasında birlikte çalışabilirliği engelleyen tek şey, bu şirketlerin korumacı politikaları olmuştur.”
Meta’nın her zaman tutmayan yeni uygulamalar ve deneyimler yaratmaya çalıştığını unutmamak önemli. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde anonim gençlik uygulaması tbh, Cameo benzeri uygulama Super, Nextdoor klonu Neighborhoods, çiftler uygulaması Tuned, öğrenci odaklı sosyal ağ Campus, video hızlı buluşma hizmeti Sparked ve TikTok klonu Lasso gibi deneyleri sadece birkaç isim vermek için öldürdü. Dolayısıyla, yeni merkezi olmayan deneyimin kapanması pek şaşırtıcı olmayacak.
Derleyen: Hatice Bulut