Araştırmacılar, insan dokularının virüse karşı bağışıklık tepkisi olarak oluşturduğu bir hücrenin derideki yaşlanmış hücreleri tespit edip yok edebildiğini buldu.
Bölünmeyi bırakan ancak ölmeyip yaşlanan hücreler, yıllar içinde vücutta birikebiliyor. Bu durum da kanser ve dejeneratif bozukluklar gibi hastalıklara katkıda bulunan kronik iltihaplanmayı besleyebiliyor.
Bilim insanları, insan dokusundaki yaşlanmış hücrelerin temizlenmesi hakkında daha fazla bilgi edinmek için genç ve yaşlı insan derisi örneklerini analiz ettiler. Eski deri örneklerinde genç deriye göre daha fazla yaşlanmış hücre bulundu. Massachusetts General Hospital’daki araştırmacılar tarafından yönetilen çalışma, Cell’de yayımlandı.
Ayrıca, yaşlı bireylerden alınan örneklere göre yaşlanan hücrelerin sayısının bireyler yaşlandıkça artmadığı, yalnızca onları kontrol altında tutmak için bir tür mekanizmanın devreye girdiği öne sürüldü.
Deneyler, bir kişi yaşlandığında öldürücü CD4+ T hücreleri olarak adlandırılan belirli bağışıklık hücrelerinin yaşlanan hücrelerin artmasını engellemekten sorumlu olduğunu ileri sürdü. Doku örneklerindeki yüksek sayıda öldürücü CD4+ T hücresi, yaşlı deride azalan yaşlanmış hücre sayısı ile ilişkilendirildi.
Çalışmada, yaşlanan deri hücrelerinin çoğu insanda herhangi bir belirti olmaksızın enfeksiyon oluşturabilen, yaygın bir “Herpes” virüsü olan insan “sitomegalovirüsü” tarafından üretilen bir proteini ifade ettiği bulundu.
Derleyen: Tuğba Akkesen