Cornell Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre balıklar, yanlış bilgiye yanıt verme riskini azaltmak için diğer balıkların eylemlerine karşı duyarlılıklarını ayarlayabiliyor.
Vahşi doğada sürü halinde yaşayan birçok hayvan, gerçek bir tehlike anında bir alarm sinyali üreterek diğerlerini uyarıyor. Bu sinyal, diğer üyelerde bir tehlike göstergesi olarak algılanabilecek duyusal uyaranları tetikliyor ve onların da tehditten kaçmak için benzer davranışlar göstermesine neden oluyor. Araştırmacılar, gerçek bir tehdit olmadan bir alarm sinyali olması durumunda balıkların, bilgilendirmeyi hesaba katacak mekanizmalara sahip olup olmadığını araştırdı.
Çalışmada model sistem olarak Fransız Polinezyası mercan resiflerindeki balıklar kullanıldı. Balıklar, yırtıcı hayvanların bulunduğu tehlikeli bölgelerde besleniyor ve bu da yırtıcı hayvanların bulunmadığı durumlarda bile sinirli ve ürkek olmalarına neden oluyor. Mercan resiflerindeki su altı gözlemevlerinden alınan balık görüntülerini analiz etmek için bilgisayarlı izleme teknolojisini kullanan araştırmacılar, bir karedeki her bireyin hareketlerini hassas bir şekilde izledi ve her bireyin ne gördüğünü ve verdikleri kararları yeniden yapılandırdı.
Cornell Üniversitesinden Andrew Hein, “Modelin gözlemlenen davranışla eşleşen özelliklerine baktığımızda balıkların, geçmişte gördüklerine dayanarak başkaları tarafından üretilen sinyallere duyarlılığını ayarladığını gördük.” dedi. Çok fazla görsel hareket olduğunda balıkların buna karşı duyarlılıklarını azalttıklarını ve çok az görsel hareket olduğunda duyarlılıklarını artırdıklarını söyleyen Hein, “Yani, duyarlılığı dinamik olarak ayarlıyor gibi görünüyorlar.” diye ekledi.
Hein: “Duyarlılığı ayarlama mekanizmaları, davranışlarınız üzerinde kontrolünüzü sürdürecekseniz aslında çok önemlidir. Basitliği ve sinir sisteminde uygulanabilme kolaylığı nedeniyle, bu tür dinamik hassasiyet kontrolünün biyolojik sistemlerde yaygın olabileceğine ve yanlış bilgiyle başa çıkmanın basit ama sağlam bir yolu olarak evrimleşmiş olabileceğine inanıyoruz.”
Yeni model, bu davranışları kontrol eden balık sinir sisteminin iyi çalışılmış özelliklerine dayanıyordu. Hein, daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmakla birlikte, yanlış bilgiyle başa çıkma ihtiyacının beyinlerin bilgiyi nasıl işlediğinin evrimini şekillendirmiş olabileceğini söyledi.
Derleyen: Deniz Akbulut