Doğa fotoğrafçısı Valter Binotto, 27 Mart’ta İtalya’nın kuzeyindeki Possagno kasabasının üzerinde beliren ışıklı halenin bir fotoğrafını çekmeyi başardı. Ancak kırmızı halka tam olarak kasabanın üzerinde değildi. Çapı yaklaşık 360 kilometre olan devasa daire, aslında orta İtalya ve Adriyatik Denizinin bir kısmı üzerinde yanıp sönüyordu. Halkanın kasabanın üzerinde asılı gibi görünmesine neden olan şey sadece zorlama bir perspektifti.
Halka parlaması, “elektromanyetik darbe kaynaklarına bağlı ışık emisyonu ve çok düşük frekanslı pertürbasyonlar” ya da kısaca ELVE olarak biliniyor. Kırmızı halkalar, yıldırım tarafından yayılan elektromanyetik darbelerin (EMP’ler) Dünya’nın iyonosferine, yani yerden 80 ila 644 km yukarıda uzanan üst atmosferin iyonize kısmına çarpmasıyla oluşur.
Kısa ömürlü olmaları nedeniyle ELVE’ler normalde yalnızca Dünya’nın yörüngesindeki uydular tarafından görülebilir ve NASA’nın uzay mekiklerindeki kameralar sayesinde ancak 1990 yılında keşfedilmişti. Binotto’nun kaydettiği yeni görüntü, muhtemelen “ELVE’lerin yerden çekilmiş en iyi fotoğrafı”.
Binotto, Spaceweather.com‘a yaptığı açıklamada, 2019’da çekim yapmaya başladığından bu yana yüzlerce ELVE ve diğer geçici ışık olaylarını (TLE) fotoğrafladığını ve bunun şimdiye kadar gördüğü en büyük yapılardan biri olduğunu söyledi.
Derleyen: Görkem Süner