ABD yönetiminin ulusal stratejistleri, uluslararası standartlar oluşturmaya ve ekonomi sektöründe kullanım alanları bulmaya odaklanan sekiz gelişmekte olan teknolojiyi listeledi.
ABD’de Beyaz Saray yönetimi, 4 Mayıs’ta gelecek vaat eden ve gelişmekte olan teknolojilere yönelik ulusal standartlar stratejisini yayımlayarak, yakın gelecekte önemli bir ekonomik güç yaratacak sekiz teknoloji sektörünü vurguladı.
Bu sekiz teknoloji arasında yapay zekâ, iletişim ve ağ teknolojileri, biyoteknoloji ve yarı iletkenler kadar dağıtık defter teknolojisi (DLT/ Distributed Ledger Technology) ve dijital kimlik altyapısı da kripto piyasası takipçilerinin dikkatini çekiyor.
DLT, ağa bağlı bir veri tabanı boyunca eş zamanlı erişim, kayıt doğrulama ve kayıt güncellemeye izin veren bir güvenlik sistemi. Temelde tüm önemli bilgileri parçalayıp ayrı ayrı şifreli hale getirip saklayarak güvenlik duvarı oluşturan DLT’ye dayanan blok zinciri teknolojisi, bu sayede veri güvenilirliğini sağlayıp ve erişimi yalnızca gerçekten ihtiyaç duyanlarla sınırlandırıyor.
Ulusal strateji, DLT ve dijital altyapı gibi teknolojilerin ekonomi sektörünü giderek daha fazla etkileyeceğini ve yaygın olarak kullanılacağını iddia ediyor. Bu teknolojilerin aktif olarak test edileceği bazı kilit alanlar arasında akıllı topluluklar ve Nesnelerin İnterneti gibi otomatik ve bağlantılı altyapılar yer almakta. DLT özellikle siber güvenlik ve gizlilik tabanlı özellikler ve hizmetler oluşturmada büyük kullanım alanı bulabilir.
Ulusal strateji, gelişmekte olan bu teknolojiler için uluslararası standartların geliştirilmesinde ABD’nin liderliğini sürdürmeyi amaçlamakta. ABD hükümeti, bu tür gelişmekte olan teknolojilere yönelik uluslararası standartları teşvik etmek ve oluşturmak için özel sektörle sinerji oluşturmaya aktif olarak katılıyor.
Bu iş birliğinin en belirgin örneği telekom ve iletişim standartlarının geliştirilmesiydi. Örneğin, 3G için ilk öneri 1990’larda Qualcomm Technologies tarafından yapılmış, daha sonra LTE (mobil cihazlar ve veri terminalleri için kablosuz geniş bant iletişimi için baskın standart) için öneri 2000’lerde büyük bir Japon cep telefonu sağlayıcısı olan NTT Docomo tarafından yapılmıştı.
Kısacası, Beyaz Saray öncelikle kendisini gelecekte önemli olacak alanlar için gelişmeye açık hale getirirken, aynı zamanda da dünyada bu konuda öncü olup kurallarını kendi koyduğu oyun alanının sahipliğini sürdürmeyi amaçlıyor. Günümüzde de özellikle yapay zekâ ve DLT alanında standart oluşturmayı amaçlıyor olması yarının dünyasında bu alanlarda pastadan en büyük payı almak istediği anlamına geliyor.
Derleyen: Onur Bedek