Beyaz Saray, ABD’li yapay zekâ devlerini, yapay zekâ araçlarının yükselişiyle ilgili endişeleri ve muhtemel tehlikeleri konusunda uyardı.
Yapay zekâ sadece Silikon Vadisi’ndeki en sıcak konu değil. Geçtiğimiz günlerde Google, Microsoft ve ChatGPT’nin AI CEO’ları, Başkan Yardımcısı Kamala Harris liderliğindeki bir zirve için toplanmak üzere Beyaz Saray’a çağrıldı. Toplantının katılımcıları arasında Google’dan Sundar Pichai, Microsoft’tan Satya Nadella ve OpenAI’dan Sam Altman yer aldı. Başkan Yardımcısı Harris liderliğindeki toplantıda Beyaz Saray, halkı yapay zekâ araçlarının getirdiği risklerden koruma konusunda şirketlerin ahlaki bir görevi olduğunu vurguladı ve hükümetin bunu daha da ileriye taşıyacak bir yasa tasarısı hazırlamayı düşündüğünü açıkça belirtti. Beyaz Saray yönetimi, yapay zekânın neler yapabileceği konusunda iyimser olduğunu, ancak aynı zamanda “emniyet ve güvenliğe yönelik tehditleri önemli ölçüde artırma, sivil hakları ve mahremiyeti ihlal etme ve halkın demokrasiye olan güvenini ve inancını aşındırma potansiyeli gibi riskler konusunda endişeli olduğunu” belirtti.
Son birkaç ayda, OpenAI’ın ChatGPT’si gibi yapay zekâ destekli sohbet robotlarının popülaritesinde çarpıcı bir artış görüldü. Bu ücretsiz AI araçları ile kullanıcılar, makaleler, denemeler, şakalar ve hatta şiirler dahil olmak üzere pek çok konuda metin üretebilir hale geldi. Ocak ayında yayımlanan bir araştırma, ChatGPT’nin bir hukuk sınavını geçerek genel bir C+ notu aldığını dahi gösterdi. Elon Musk ve Steve Wozniak gibi önemli teknoloji figürleri, AI laboratuvarlarının kontrolden çıkmış bir yarışa kilitlendiğini belirten ve tüm büyük ölçekli AI deneylerine altı aylık bir ara verilmesi çağrısında bulunan bir açık mektup imzalamıştı. Tüm bu gelişmeler için Başkan Yardımcısı Harris, gelinen noktanın çok büyük bir potansiyel ve aynı zamanda çok büyük bir tehlike içerdiğini ifade etti.
OpenAI’ın CEO’su Sam Altman, toplantının ardından gazetecilere düzenlemelerin ne olması gerektiği konusunda yönetimdekilerle aynı tarafta olduklarını belirtti.
Beyaz Saray, AI araçlarının yükselişiyle ilgili endişelerini dile getiren tek kamu kurumu değil. ABD Federal Ticaret Komisyonu, teknolojinin firmalar tarafından nasıl kullanıldığına ve tüketiciler üzerinde yaratabileceği etkiye yoğun bir şekilde odaklandığını geçtiğimiz günlerde açıklamıştı.
Beyaz Saray, yapılan toplantıyla birlikte, Ulusal Bilim Vakfı’nın yedi yeni yapay zekâ araştırma enstitüsü kurmak için yaptığı 140 milyon dolarlık yatırımı ve federal hükümet tarafından yapay zekâ kullanımına ilişkin politika kılavuzu yayımlayacağına dair yeni eylemleri de duyurdu.
Derleyen: Tuğba Çeri