Teknoloji alanında yükselen tasarımcıların dijital olarak yarattıkları eserlerin sergilendiği yapay zekâ (AI) moda haftası, ilk kez New York’ta düzenlendi. Etkinlik, AI temelli ilk moda haftası olma niteliği taşıyor.
Yapay zekâ teknolojisindeki yeni gelişmeler ve yaygın kullanılabilirlik, gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Metaverse ve yapay zekâ arasında, artık kimse gerçek hayat hakkında düşünmek istemiyor gibi görünüyor. Yapay zekâ, birçok başka alanda olduğu gibi modanın da geleceği.
AI yaratıcı stüdyosu Maison Meta’nın kurucusu Cyril Foiret de kendini parlak ve yeni olana adamış durumda. Foiret, 20 – 21 Nisan’da New York’taki Spring Studios’ta AI Fashion Week etkinliğini başlattı. Altıncı katta, sektörün içinden gelenlerin pek çok defile izlediği bir odada, 24 ekranda çeşitli görüntüleme yazılımlarıyla oluşturulan “podyum” görüntüleri sergilendi.
İlk bakışta birçoğu, defile konuklarıyla birlikte standart podyum görüntülerine benziyordu; diğerleri ise çölde ya da yağmur ormanlarında çekilmiş gibiydi. İnsanlar banklarda oturmak yerine etrafta dolaşıyor, bir şeyler içiyor ya da telefonlarıyla ekranların fotoğraflarını çekiyor; kendilerini medya, yarışmacı ya da halk olarak tanımlayan farklı renkte neon bileklikler takıyorlardı.
Adına ve podyum görüntülerine rağmen yapay zekâ moda haftası aslında bir moda haftası değil, bir yarışmanın lansmanıydı. Halk, AI Fashion Week web sitesini ziyaret ederek ve en beğendikleri koleksiyona oy vermek için telefonlarındaki web tarayıcısını kullanarak bu yarışmada yer alıyordu. En iyi 10 koleksiyon daha sonra, aralarında Dame Pat McGrath, Vogue Japonya’nın editoryal içerik başkanı Tiffany Godoy ve Adidas Studio Web3’ten Erika Wykes-Sneyd’in de bulunduğu sektör uzmanlarından oluşan bir panel tarafından değerlendirilecek. Sonrasında çalışmaları Revolve tarafından gerçek dünya için üretilecek ve satılacak olan üç kazanan grup, bu ekip tarafından seçilecek.
Foiret, “Fikir, yeni tasarımcıları lanse edeceğimiz LVMH Prize’a benzer bir yarışma hâline gelmek. Hâlihazırda moda dünyasında olsunlar ya da olmasınlar, bu araçları kullanarak estetik ve fikirleriyle moda dünyasına girebilecekler.” dedi.
Katılımcı tasarımcılardan bazıları için yarışma, sektörün yüzeyinin ötesini keşfetmek için bir şanstı. Katılımcılardan Dmitrii Rykunov, “Üretken yapay zekâ araçları, tutarlı bir tarzda desenler üretmenin harika bir yolu. Bu da müşterilerinize benzersiz bir giysi sunmanızı sağlıyor.” ifadelerine yer verdi.
Yapay zekâ tarafında Spring Studios ve e-ticaret platformu Revolve Group tarafından desteklenen AI Fashion Week yer alıyor. 20 Nisan’da yürütülen proje, yaklaşık 350 başvuru arasından seçilen 30 yeni yapay zekâ tasarımcısının koleksiyonlarını sergiledi. Her biri, Midjourney ve Stable Diffusion gibi yapay zekâ araçları kullanılarak oluşturulan 15 ila 30 görünüm ve aksesuar sundu.
Cyril Foiret bir röportajında, kazananların Revolve tarafından üretilen fiziksel parçalara sahip olacağını ve örneklemeden markalamaya kadar her şeyle ilgilenileceğini söyledi. Ana fikrin “şu anda sadece çevrim içi yaşayan dijital bir moda topluluğunu bir araya getirmek ve onlara potansiyel olarak (fiziksel) bir moda tasarımcısı olma şansı vermek” olduğunu da ekledi.
Kazanan tasarımcılar Revolve’daki ilk gösterimlerinin ardından koleksiyonlarını diğer mağazalara satmakta serbest olacaklar. Foiret, “AI Fashion Week, ikinci sezonda yapay zekâ tasarımını gerçek dünyaya taşıyan üç kazananın koleksiyonlarının sergilendiği fiziksel bir podyum içerecek” dedi.
Derleyen: Görkem Süner