Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales, Twitter’ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bir gün önce Türkiye’de bazı içerikleri engelleme kararının yanlış olduğu yönünde açıklamalarda bulundu. İnsanların fikirlerini daha özgür ifade ettiği bir platform için çabalamaya devam edeceklerini ifade etti.
Jimmy Wales BBC’ye verdiği demeçte, kuruluşunun Türkiye’nin geçmişte yaptığı benzer taleplerden kaçınmak için iki buçuk yılını mahkemede geçirdiğini söyledi. Teknoloji sektörünün bilgiye serbest erişimi savunmak için bir arada durması gerektiğine inandığını söyledi.
Twitter’ın sahibi Elon Musk, Türkiye’nin kendisini tüm platformu engellemekle tehdit ettiğini söyledi. 2014 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan tam da bunu yapmış, kendi yönetimiyle ilgili yolsuzluk iddialarının platformda paylaşılmasının ardından sosyal ağı “yok etme” sözü vermişti.
Wikipedia da hükümeti eleştiren makaleleri silmeyi reddettiği için Türkiye’de neredeyse üç yıl boyunca yasaklanmıştı. Bu hafta sonu yapılan oylamadan net bir sonuç çıkmamasından dolayı Türkiye’deki seçimler bu ayın sonunda yapılacak ikinci turda belirlenecek.
Twitter yönetiminin attığı bir tweet’te, dört hesap ve 409 tweet’in Türk hükûmeti tarafından bir mahkeme kararıyla tespit edildiğini ve bunları engellediklerini söyledi. Twitter buna “mahkemede itiraz etmeye devam edeceğini” de ekledi. Türkiye’de engellenen içerikler şu anda Türkiye dışında görüntülenebiliyor.
Bay Wales, BBC’nin teknoloji podcast’i Tech Life’ta Twitter’ın kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini söyledi:
“Dünyanın çeşitli yerlerinde farklı zamanlarda engellendik, hiçbir zaman sansüre boyun eğmedik ve eğmeyeceğiz. Eğer dünyanın dört bir yanındaki hükûmetler siyasi avantaj elde etmek için siyasi rakiplerinin internette söylediklerini kontrol edebileceklerine ya da onların internette konuşmalarını engelleyebileceklerine inanırlarsa, bunu deneyeceklerdir.”
Wales, Twitter’ın eylemlerinin diğer web siteleri üzerinde gelecekteki taleplere uymaları için baskı oluşturacağından da bahsetti ve ekledi:
“Bence sektördeki insanlar gerçekten ayağa kalkmalı ve şiddetle hayır demeli, aslında açık bir internet, özgür bir internet, fikirlerin ve bilginin özgürce paylaşılması gerçekten çok önemli.”
Elon Musk kendisini “mutlak bir ifade özgürlüğü savunucusu” olarak tanımlamış ve herkese sözünü söyleyebileceği bir platform sunma konusundaki kararlılığından uzun uzun bahsetmişti. Twitter, Türk hükûmetinin kendisine mahkeme kararlarına uymayan tek sosyal ağ olduğunu söylediğini belirtti.
Derleyen: Enver Çakır