Riot Games bugün yaptığı bir açıklamayla 2018 yılında cinsiyet ayrımcılığına karşı şirket içinde yaşanan sorunlara dair açtığı davayla alakalı mahkemeden onay aldığını duyurdu.
Oyun yayıncısı, nihai onayı bekleyen 100 milyon dolarlık anlaşmayı ilk olarak 2021’de duyurmuştu. Yayıncı, 2014 ile 2021 yılları arasında şirkette çalışan 1.500’den fazla kadına tazminat ödemesi yapacak.
Anlaşma koşulları uyarınca Riot, Kasım 2014 ile anlaşmanın imzalandığı tarih arasında Riot’ta çalışmış olan tüm mevcut ve eski tam zamanlı çalışanlara ve geçici ajans yüklenicilerine 80 milyon dolar ödeyecek. Bu, uzlaşmanın bir kısmını alacak olan 1.548 kadına denk geliyor. Geriye kalan 20 milyon dolar ise avukatlık ücretleri ve diğer masraflara gidecek. (Kişi başı ortalama 38 bin dolar)
Riot’un kurumsal işlerden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Gaude Paez yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bugün mahkeme Riot’un küresel toplu dava uzlaşmasına nihai onay verdiğini açıkladı ve toplu dava davacıları, Kaliforniya Sivil Haklar Dairesi ve Kaliforniya Çalışma Standartları Uygulama Bölümü ile olan davamızı sona erdirdi. Bu sürece dahil olan herkes için uzun bir yol oldu ve Rioters’a bu süreç boyunca gösterdikleri sabır ve destek için minnettarız.”
Davanın sonuçlarına göre, ilk davadan bu yana Riot, ücret eşitliği ve dahili raporlama süreçlerinin üç yıl boyunca üçüncü bir tarafça izlenmesini taahhüt etti. Bunu Riot’a Kaliforniya Sivil Haklar Departmanı üçüncü tarafı atayacak.
Paez sözlerine şunları ekledi: “Güvenin verili bir şey olmadığını, kazanıldığını biliyoruz. Riotçular ve oyuncular için yarattığımız deneyimlerle bu güveni her gün kazanmak bizim elimizde. Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca Riot’ta kapsayıcılığın norm olduğu ve çeşitliliği kucaklamanın yaratıcılığı beslediği yeni bir kültür yaratmak için çok çalışıyoruz ve ileride de bunun devamlılığını sağlamaya kararlıyız.”
Anlaşmanın ilk duyurulmasından bu yana Riot, şirketteki kadın temsilini iyileştirmek için daha fazla çaba sarf etti. 2022 Yıllık Etki Raporu’na göre kadınlar işgücünün %27,5’ini ve liderliğin %25,9’unu oluşturuyor.
Ancak, dava sonucunda cinsiyetçilik ve tacizle suçlanan kaç üst düzey çalışanın işten çıkarıldığı tam olarak teyit edilemedi. Yine de kısa bir süre önce, davaya adı karışan Nicolo Laurent Riot Games’in CEO’luğundan istifa etti. Bu da süreçte şirketin iyi niyet hareketi olarak görülüyor.
Derleyen: Onur Bedek