Havada cereyan eden şimşek akımlarını göz önüne getirin. Havadaki su buharcıklarının oluşturduğu bu elektrik akımları, bir bilim insanı olan Jun Yao’ya göre kontrol edilebilir ve çoğaltılabilir.
Gerçekleşen yeni araştırmalar, canlı organizmalardan üretilen bir malzemeyle etrafımızdaki elektrik akımlarının toplanabileceği bulgusunu ortaya çıkardı. Elektrik mühendisi Jun Yao ve ekibinin Advanced Materials dergisinde yayımlanan yeni makalesinde “Air-gen etkisi” olarak adlandırılan önceki araştırmaları temel aldıkları duyuruldu. Yeni araştırmadaki amaç ise havadaki su buharından küçük miktarlarda elektrik çekebilen bakterilerin oluşturduğu nanofilmler üzerine odaklanmak oldu.
Yao yaptığı açıklamada “Hava muazzam miktarda elektrik içeriyor. Su damlacıkları kütlesinden başka bir şey olmayan bir bulut düşünün. Bu damlacıkların her biri elektrik yükü içerir ve koşullar uygun olduğunda havada bir şimşek çakabilir. Ama biz elektriği nasıl güvenilir bir şekilde yakalayacağımızı bilmiyoruz. Bizim ekipçe yaptığımız, kontrol ve tahmin edilebilir, sürekli olarak bizim için elektrik üreten, insan yapımı, küçük ölçekli bir bulut yaratmak.” dedi.
Bu konudaki araştırmaların 2020’deki örneği, enerji teknolojisi için ilgi çekici yeni bir yol olarak müjdelendi. Yao ve ekibi önceki araştırmaları kurcalamaya devam ettiler. Bu yeni teknolojinin daha önce düşünüldüğünden çok daha geliştirilebilir olduğunu bulduklarını söylüyorlar.
Havada asılı duran su molekülleri söz konusu olduğunda, mesafe 100 nanometre veya bir insan saçının genişliğinin çok küçük bir kısmı. Bu bakımdan çalışmanın ilerletilmesi oldukça zor ama imkânsız değil.
Derleyen: Özgür Kirici