Twitter, Pentagon yakınlarında “patlama” olduğunu iddia eden sahte bir görüntünün viral hale gelmesinin ardından topluluk kaynaklı doğruluk kontrol programını görüntüleri de kapsayacak şekilde genişletiyor.
Kullanıcılar tarafından oluşturulan ve tweetlerin altında görünen Topluluk Notları, Twitter’daki potansiyel olarak yanıltıcı içeriğe bağlam eklemek üzere tanıtılmıştı. Twitter tarafından yapılan yeni açıklamaya göre artık kullanıcılar bir görsellerle ilgili özel bilgiler ekleyebilecek ve bu bağlam “son ve gelecekte eşleşecek görsellerin” altında yer alacak.
Twitter duyuruda, platformda viral hale geldikçe kafa karıştırıcı, korkutucu ve aynı derecede komik olabilecek yapay zekâ tarafından üretilen sahte görüntülerden özellikle bahsediyor. Örneğin, sahte bir Pentagon patlaması fotoğrafı geçen hafta mavi doğrulanmış onay işaretine sahip hesaplar tarafından paylaşıldı ve bunlardan biri Bloomberg News’e bağlıymış gibi davrandı. Başka bir örnekte ise Papa Francis’in yapay zekâ tarafından oluşturulan ve sokak modasına uygun giysiler içinde bulunduğu görsel, birçok kişi henüz sahte olduğunu anlamadan önce dolaşıma girmiş ve viral olmuştu.
Twitter Topluluk Notları kullanıcıları, tweete mi yoksa tweette yer alan görsele mi bağlam eklediklerini belirleyebilecekler. Şimdilik bu özellik sadece tek bir görsel için geçerli. Ancak şirket bunu videolara ve birden fazla görsel içeren gönderilere genişletmek için çalıştığını özellikle belirtiyor. Twitter, ilk aşamada “hassasiyetten yana” davranacağı için notların muhtemelen eşleşen tüm görsellerin altında görünmeyeceği konusunda uyarıyor.
Derleyen: Alp Eren Gümüş