- Elon Musk, X platformunda WeChat’i överek kendi uygulamasını da bir süper uygulama yapmak istediğini belirtti.
- Twitter’da yapılan isim değişikliği ile kaybedilen reklam gelirlerinin telafisi hedefleniyor.
Bu haftanın başlarında Elon Musk, Çin mega uygulaması WeChat’i taklit etmek planının bir parçası olarak Twitter markasını, X olarak değiştirdi.
Musk, 44 milyar dolara satın aldığı sosyal medya şirketini çok daha büyük bir platforma dönüştürmek istediğini uzun zamandır söylüyordu.
Elon Musk kısa zaman önce, sohbet, flört, ödemeler ve sosyal medyayı birleştiren sözde “her şey uygulaması” olan WeChat’i övdü ve “Twitter ile buna yakın bir şey yaratmanın muazzam bir başarı olacağını” söyledi.
2011 yılında teknoloji devi Tencent tarafından başlatılan WeChat, şu anda Çin’in 1,4 milyarlık nüfusunun neredeyse tamamı tarafından kullanılıyor.
Hizmetleri arasında mesajlaşma, sesli ve görüntülü arama, sosyal medya, yemek dağıtımı, mobil ödemeler, oyunlar, haberler ve flört servisi yer alıyor. WhatsApp, Facebook, Apple Pay, Uber, Amazon, Tinder ve çok daha fazlasının bir araya geldiği bir platform olarak kullanılmakta ve çok sayıda arayüzü bulunmakta.
Uygulamada, yaygın olarak kullanılan “Cüzdan” özelliği, banka ve kredi kartlarına bağlanabilir. Çin’deki çoğu mağaza ve çevrim içi perakendeci, kullanıcıların ödeme yapmak için QR kodlarını taramasıyla WeChat ödemelerini kabul ediyor. Kullanıcılar aynı zamanda ev faturalarını ödeyebiliyor, yatırım yapabiliyor ve WeChat üzerinden kredi alabiliyorlar.
Devlet hizmetleri için de WeChat’teki kullanıcılar, sosyal güvenlik bilgilerini kontrol edebiliyor, trafik cezalarını ödeyebiliyor ve hastane randevuları alabiliyor.
Uygulama pandemi sırasında ülkede bir zorunluluk haline geldi. Tüm ülke katı Covid kısıtlamaları altındayken uygulamada oluşturulan bir “sağlık kodu” ile ancak hareket edebiliyordu.
Ancak, bir uygulamada bu kadar çok özelliğe sahip olmanın birkaç dezavantajı da bulunuyor. Uygulama, telefonun belleğinin büyük bir bölümünü kaplıyor. Daha önemlisi, WeChat’in Çin yaşamının her köşesine geniş erişimi; hükümet sansürü, gözetleme ve diğer mahremiyet sorunları hakkında endişeleri artırdı.
Çin, Facebook gibi sosyal medya platformlarına ve ironik bir şekilde Elon Musk’ın X’ine kadar pek çok yabancı web sitesine erişimi engelliyor.
İnternet üzerindeki bu düzeyde devlet kontrolü, insanların WeChat’te hükümete karşı konuşmasını da son derece tehlikeli hale getiriyor.
Musk, benzer bir uygulamanın batı versiyonunu oluşturmak istiyor. Uzmanlar ise bunun tamamen dijital ödemelere bağlı olabileceğine inanıyor.
Yatırım şirketi Race Capital’den Edith Yeung, Çin ile Batı arasındaki en büyük farkın dijital ödeme teknolojisinin yaygın olarak benimsenmesi olduğuna dikkat çekiyor.
Derleyen: Damla Şayan