- İnsanları etkileme gücüne sahip “fenomen, influencer ve vloggerlar” hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı harekete geçti.
- Bakanlık tarafından alınan karara göre video içeriği üreten, yapım ve yayın faaliyetleri yapan kişilerin risk altında olduğu belirtildi.
- İş sağlığı ve güvenliği açısından belirli riskler taşıdığı düşünülen içerik üreticilerinin faaliyetleri “tehlikeli işler” olarak sınıflandırıldı.
Sosyal medyada milyonlarca takipçiye sahip kişiler, tek bir paylaşımla takipçilerini istedikleri yere yönlendirebiliyorlar. Paylaşılan içeriklere, her geçen gün yenisi ekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, tehlikeli iş olarak bilinen meslek gruplarını güncelledi. Buna göre sosyal medyada içerik üreten fenomenlerin faaliyetleri, can ve mal güvenliği gerekçesiyle “tehlikeli iş” olarak nitelendirildi.
Ergonomik riskler barındırıyor
Resmî Gazete’de yayımlanan “İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ve bu tebliğin ekinde bulunan “İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi”nde güncelleme yapıldı. Güncellemede “Video içeriklerinin yapım ve yayın faaliyetleri (fenomenler ve vloggler) maddesi “tehlikeli” olarak adlandırıldı.
İş güvenliği uzmanları, sosyal medya platformlarında yayımlamak üzere video içeriği üretenlerin iş sağlığı ve güvenliği açısından duruş bozukluğu vb. ergonomik riskler barındırdığını belirtiyor.
Alınan karar, şahsi olarak yapılan sosyal medya içeri üreticileri için geçerli değil. Bu düzenlemenin uygulanması için ilgili içerik üreticisinin yanında en az bir tane SGK’li işçi çalıştırması gerekiyor. Yine ilgili içerik üreticisinin yanında çalışanlara tehlike sınıfına göre eğitim vermesi ve yapmış olduğu işle ilgili risk analizi yapması gerekiyor. Bunun yanındaysa acil durum eylem planı hazırlanması gerekiyor.
Derleyen: Sarper Kaçar