Yapay Zekanın Kanserle İlgili Verdiği Cevaplar Güvenilir mi?

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Tuğba Akkesen
2 dk okuma süresi
  • İki yeni çalışma ile yapay zeka sohbet robotlarının, kanser tedavisiyle ilgili sorulara verdiği cevaplar değerlendirildi.
  • Sonuçlara göre yapay zekanın konu hakkında bazı sorulara verdiği cevapların tamamen yanlış olduğu kaydedildi.

Yeni araştırmalara göre yapay zeka, her zaman en doğru sağlık bilgisi kaynağınız olmayabilir. Özellikle de kanser tedavisi söz konusu olduğunda. İki yeni çalışma, yapay zeka sohbet robotlarının kanser tedavisiyle ilgili çeşitli sorulara sunduğu yanıtların kalitesini değerlendirdi.

JAMA Oncology’de 24 Ağustos’ta yayımlanan araştırma, “ChatGPT” olarak bilinen ve geçen yılın kasım ayında hizmete sunulan büyük dil modeline odaklandı.

Dana-Farber Kanser Enstitüsü ve Boston’daki Harvard Tıp Okulunda radyasyon onkolojisi alanında yardımcı doçent olan çalışma yazarı Dr. Danielle Bitterman, bu konu hakkında “Yapay zekanın vermiş olduğu bazı öneriler açıkça yanlıştı.” diyerek tedavi edilemeyen vakalara sunulan iyileştirici önerileri örnek olarak gösterdi. Sözlerine şu şekilde devam eden Bitterman, “Yanlış bilginin doğru bilgiyle karışma derecesi göz önüne alındığında, bu durum uzmanların bile hataları tespit etmesini zorlaştırdı.” ifadelerine yer verdi.

Aynı dergi sayısında yer alan ikinci bir çalışma, yapay zeka doğruluğuna ilişkin çok daha olumlu bir değerlendirme sundu. Bu örnekte araştırmacılar dört farklı chatbot hizmetinden (ChatGPT, Perplexity, Chatsonic ve Microsoft Bing) gelen yanıtlara baktılar. Her birinden cilt, akciğer, meme, prostat ve kolon kanserini tartışması istendi. Araştırmacılar yanıtların kalitesini ve doğruluğunu “iyi” olarak değerlendirdi.

Ancak bu durumun, hastaların yapay zeka deneyimini mutlaka faydalı bulacağı anlamına gelmediğini söylediler. Bunun nedeni, sağlanan bilgilerin çoğunun tıp uzmanı olmayan çoğu kişi için fazla karmaşık olması.

Aynı zamanda tüm yanıtlar, hastaların önce bir doktora danışmadan sağlanan verilere dayanarak herhangi bir sağlık bakımı kararı vermemesi gerektiği yönünde genel bir uyarıya da bağlandı.

Temel çıkarım ise şu şekilde oldu: Pek çok yapay zeka kullanıcısının chatbot tarafından oluşturulan tıbbi bilgilerin anlaşılmaz, kullanışsız veya her ikisini de bulması muhtemel olabileceği yönünde.

Derleyen: Tuğba Akkesen

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Radyo- televizyon sinema mezunu. Aynı zamanda sosyoloji eğitimine devam ediyor. Gündemi takip etmeyi seviyor. Sosyal medya alanlarında çalıştı. İçerik editörlüğü görevlerinde bulundu. Yeni medya ve gazetecilik eğitimleri aldı. Teknolojinin başlangıç kaydettiği zamanlara doğan bir neslin temsili olarak, dijital medyaya önem veriyor. Tuğba’nın dijitaliyidir için sloganı “Dijital, biz kendimizi her gün geliştirdikçe iyidir”oldu.
Yorum bırak, puan ver