- Rusya’daki Faz Araştırma Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren REMspace adlı girişimci bir ekip, kol hareketleriyle çalınan bir melodiyi kaydedilmiş bir melodiye dönüştürebilen donanım ve yazılım sistemi geliştirdi.
- Sistem; bilinçli rüya, rüya görürken rüya gördüğümüzü bilmek ve görmeye dayanıyor.
- Bilinçli rüya gören dört kişinin, elektromiyografi (EMG) sensörler sayesinde kol kasları gerildi ve kolları müzik ritimlerini çalmak üzere eğitildi. Daha sonra, bu gönüllülerden bilinçli rüyalar görmeleri ve görevi bir laboratuvarda polisomnografik gözlem altında tekrarlamaları istendi.
Geliştirilme aşamasında olan bir sistem sayesinde yakında rüyalarımızda duyduğumuz melodileri kaydedebiliriz.
Rusya’daki Faz Araştırma Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren REMspace adlı girişimci bir ekip, kol hareketleriyle çalınan bir melodiyi kaydedilmiş bir melodiye dönüştürebilen donanım ve yazılım sistemi geliştirdi.
Sistem; bilinçli rüya, rüya görürken rüya gördüğümüzü bilmek ve görmeye dayanıyor. Bilim insanları bilinçli rüyalar sırasında beyne bilgi girişi ve çıkışı sağlamak için yıllardır çalışıyor.
Bilinçli rüya görenler, uyku sırasında normal kas kullanım kaybı nedeniyle kilitli kalır. Yani fiziksel olarak bir gitarı tıngırdatmak veya klavyeye vurmak mümkün olmaz. Bununla beraber, uyuyanlar bilinçli rüya gördüğü sırada hareket etmesi için eğitilebilirler.
Araştırmacılar yayımladıkları makalede, “Bilinçli rüya gören dört kişinin, elektromiyografi (EMG) sensörler sayesinde kol kasları gerildi ve kolları müzik ritimlerini çalmak üzere eğitildi. Daha sonra, bu gönüllülerden bilinçli rüyalar görmeleri ve görevi bir laboratuvarda polisomnografik gözlem altında tekrarlamaları istendi.” diye yazıyor.
Gönüllüler uyanıkken el hareketlerini kullanarak Queen’in We Will Rock You şarkısının ritmini çalmak üzere eğitildi ve dört gönüllüden üçü aynı ritmi bilinçli rüya sırasında iletebildi.
Bu sinyaller ve modeller daha sonra ritmi yorumlamak ve şarkının ritmini yeniden oluşturmak için özel bir yazılım programıyla çalıştırıldı. Bazı durumlarda kol hareketleri kaydedilemeyecek kadar zayıftı, ancak üç başarılı kayıt yapıldı.
Bu deneyde sadece iki notalı bir ritim kullanıldı. Ancak araştırmacılar, insanların daha karmaşık şarkılar çalmak üzere eğitilebileceğini ve hatta rüya dünyasında enstrüman çalabileceklerini ya da bir orkestranın parçası olabileceklerini söylüyor.
Ancak tüm bunların işe yaraması için bilinçli rüyalara ihtiyaç var. Son yıllarda kaydedilen bazı ilerlemelere rağmen, bu rüyaları güvenilir bir şekilde tetiklemek hâlâ zor. Araştırmalar çoğu insanın neredeyse hiç bilinçli rüya deneyimi yaşamadığını gösteriyor.
Bu teknoloji daha da geliştirilinceye kadar rüya melodilerini hatırlamak istiyorsanız, uyanır uyanmaz melodiyi bir kayıt uygulamasına mırıldanmanız gerekecek. Ancak yapılan bu çalışmayla büyük ihtimalle yakın gelecekte melodileri bir kayıt cihazına mırıldanmanıza ihtiyacınız olmayacak.
Derleyen: Serap Atabey