- Spor araba denince akla ilk gelen şirket Ferrari, araç satışlarında artık Bitcoin ve diğer kripto paralarla ödemeyi kabul edeceğini açıkladı.
- Lüks araç üreticisi, bu hamlesiyle “müşterimiz olmayan ancak Ferrari almaya gücü yeten” insanlarla etkileşim kurmayı planladığını söyledi.
- Şimdilik yalnızca ABD’de kripto para ile Ferrari satılacak. Ancak şirket, gelecek yıla kadar Avrupa’ya da bu ödeme yöntemini açmayı planlıyor.
Son birkaç yıl içerisinde kripto paraya karşı birçok görüş geliştirdik. Beklenmedik şekilde, bir anda patlayan kriptoya en başta hepimiz ilgi gösterdik. Gittikçe popülerleşen bu alışılagelmişin dışındaki para birimleri, şöhretli zamanlarında birçok keskin düşüş ve yükseliş yaşadı. Bu süre içerisinde kimileri paraya para demezken kimileri de grafiklere yenildi.
Başta Bitcoin olmak üzere oldukça inişli çıkışlı hikâyeleri olan kripto para birimleri, her ne kadar çokça potansiyele sahip olsalar da şirketlerce rağbet görmediler. Güvenilmez yanlarından ve ticareti işlevsizleştirdiklerinden dolayı şirketlerin büyük çoğunluğu, kriptodan uzak durdu. Böylece kripto paranın “geçerliliği yüksek bir ödeme aracı” olması engellendi.
Diğerlerinin aksine Ferrari’nin kripto parayla arası iyi.
Her ne kadar birçok şirket kriptodan uzak dursa da spor araba denince akla gelen ilk şirket Ferrari, kripto ile ödemeyi kabul edeceğini açıkladı. Ferrari, müşterilerinin çoğunun kriptoya yatırım yapması nedeniyle kararın piyasadan ve bayilerden gelen talepler sayesinde alındığını söyledi.
Ferrari şirketinin açıklamasında, “Bu hamle, mutlaka müşterimiz olmayan ancak Ferrari almaya gücü yeten insanlarla bağlantı kurmamıza yardımcı olacak.” dedi.
Kripto ile Ferrari alımı şimdilik yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde geçerli. Ferrari, bu yılın ilk yarısında ABD’nin de dahil olduğu Amerika bölgesine 1.800’den fazla otomobil sevk etti.
Ferrari, 2022’de fiyatları 200.000 Euro’dan başlayan ve 2 milyon Euro’ya kadar çıkan 13.200 araba sattı. Şirket, bu devasa pazar istatistiklerine sahipken kripto planını gelecek yılın ilk çeyreğine kadar Avrupa’ya ve ardından diğer bölgelere genişletmeyi planlıyor.
Kripto para yasal bir ödeme biçimi olduğundan şirket, Çin gibi bazı ülkeler dışında pek bir sorun yaşar gibi görünmüyor.
Derleyen: Ömer Kağan Selen