- Exeter Üniversitesinden bilim insanları, sürüklenen deniz kabuklularından oluşan bir ordunun iklim değişikliğini yavaşlatabileceğini keşfettiler.
- Kopepod adlı küçük kabukluların, okyanusta büyük miktarda karbon depolamasına yardımcı olabileceği ve atmosferden karbon emerek iklim değişikliğini yavaşlatabileceği düşünülüyor.
- Doğal Çevre Araştırma Konseyi (NERC) tarafından finanse edilen üç yeni proje, deniz organizmalarının karbon emme yöntemlerini ve etkilerini incelemeyi amaçlıyor ve veri toplamak için “Boaty McBoatface” adlı insansız deniz aracı kullanılacak.
Exeter Üniversitesinden bilim insanları, sürüklenen deniz kabuklularından oluşan bir ordunun iklim değişikliğini yavaşlatabileceğini söylüyor. Zooplankton (sürüklenen hayvanlar), kopepodları (yeryüzündeki en çok sayıda çok hücreli organizma olduğu düşünülen küçük kabuklular) içeriyor.
Bilim insanları, kopepodların okyanusta muazzam miktarlarda karbon depolanmasına yardımcı olabileceğini söyledi. Kopepodların atmosferden karbon emdiğine ve bu sayede iklim değişikliğini yavaşlatabileceğine inanıyorlar.
Bu nedenle Doğal Çevre Araştırma Konseyi (NERC) BIO-Carbon programı tarafından üç yeni proje finanse edildi. Bu projeler, konuyu daha fazla araştırmak ve hayvanların okyanusun atmosferik karbondioksiti emme yöntemlerini incelemek için başlatıldı.
Prof. Daniel Mayor, “Küresel okyanus, birçok canlı organizma ile dolup taşıyor, ancak boyutları sizi yanıltmasın. Bu küçük ama güçlü yaşam formları, karbonu atmosferden alıp okyanusun derinliklerine taşıyarak ve burada yüzlerce yıl ya da daha uzun süre tutarak Dünya’nın ikliminin düzenlenmesinde kritik bir rol oynuyor.” dedi.
Bilim insanları ayrıca, deniz organizmalarının etkisini tam olarak hesaba katmayan iklim modellerinin gelecekteki karbon depolamayı yanıltabileceğini belirtti. Bu nedenle bu organizmaların karbon emme yöntemleri araştırılacak.
Ayrıca, hasta ve viral olarak enfekte olmuş hücrelerin ve viral enfeksiyonun küresel karbon döngüsü üzerindeki etkilerini de inceleyecekler. Ulusal Oşinografi Merkezinden Dr. Adrian Martin, “Ülkelerin net sıfır karbon hedeflerine ulaşmaya çalıştığı ve atmosferdeki fazla karbonu uzaklaştırmak için okyanusun kullanılabilirliğinin tartışıldığı bir dönemde, okyanusun karbon depolama mekanizmalarını anlamamız gerekiyor ve deniz yaşamının bu konuda önemli bir rol oynadığını biliyoruz” dedi.
Veri toplamak için Ulusal Oşinografi Merkezinin ünlü insansız otonom aracı “Boaty McBoatface” kullanılacak.
Derleyen: Ayça Ayaz