- Amsterdam Vrije Üniversitesinden Alex de Vries’in araştırmasına göre Bitcoin işlemleri için kullanılan su miktarı, bir yüzme havuzunu dolduracak seviyede. Bu, kredi kartı işlemlerinden milyonlarca kat daha fazla su tüketimi anlamına geliyor.
- Bitcoin, dünya genelinde milyonlarca bilgisayara güç sağlamak ve soğutmak için büyük miktarda su kullanıyor. Bu durum, su sıkıntısı yaşayan bölgelerde endişe kaynağı oluşturuyor.
- Bitcoin’in su tüketiminin temel nedeni, yoğun bilgi işlem gücü gereksinimi ve buna bağlı olarak büyük miktarda elektrik kullanımı. Bazı uzmanlar, bu durumu azaltmak için Bitcoin’in çalışma biçiminde değişiklik yapılmasını öneriyor.
Son yapılan bir araştırmaya göre her Bitcoin işlemi için kullanılan su miktarı, bir yüzme havuzunu dolduracak seviyeye ulaşıyor. Amsterdam Vrije Üniversitesinden Alex de Vries’in hesaplarına göre bu miktar, tipik bir kredi kartı işleminden yaklaşık altı milyon kat daha fazla. Bitcoin’in dünya genelindeki milyonlarca bilgisayara güç sağlamak ve soğutmak için kullandığı su, dikkat çekici boyutlarda. Bu durum, birçok bölgenin tatlı su sıkıntısı yaşadığı bir dönemde önemli bir endişe kaynağı olarak öne çıkıyor.
Araştırma, dünya genelinde yaklaşık üç milyar insanın mevcut durumda su sıkıntısı çektiğini ve gelecek yıllarda bu durumun daha da kötüleşebileceğini ortaya koyuyor. Özellikle Orta Asya’da olduğu gibi ABD’nin özellikle Kaliforniya çevresinde de benzer su kıtlıklarıyla karşılaşılabilir.
Cell Reports Sustainability dergisinde yayımlanan çalışmaya göre 2021 yılında Bitcoin’in toplam su tüketimi 1.600 milyar litre (giga litre- GL) seviyesindeydi. Ancak bu rakamın 2023 yılında 2.200 GL’in üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor.
Bitcoin’in su tüketiminin ana nedeni, büyük miktarda bilgi işlem gücü gerektirmesi ve bunun için önemli miktarda elektriğe ihtiyaç duyması. Cambridge Üniversitesinin verilerine göre Bitcoin’in enerji tüketimi o kadar yüksek ki, Polonya’nın tüketimine yakın bir seviyede, hatta biraz daha az elektrik harcıyor. Bu enerjiyi sağlamak için gaz ve kömür santralleri su kullanırken hidroelektrik santralleri tarafından beslenen rezervuarlardan büyük miktarlarda su buharlaşmakta. Ayrıca Bitcoin işlemlerinin dayandığı milyonlarca bilgisayarı soğutmak için de su kullanılıyor.
Alex de Vries, Bitcoin madenciliği olarak bilinen güç gerektiren sürecin, suyun bu kadar büyük bir kısmını tüketmesine gerek olmadığını savunuyor. Bu süreçte madenciler, dijital para birimini elde etmek için işlemleri denetler. Ancak bu denetimi yapmak için de birbiriyle yarışarak büyük miktarda güç ve elektrik harcar. Bu “proof of work” yöntemi olarak biliniyor ve Bitcoin’in çalışma biçiminde yapılabilecek bir değişiklik, elektrik kullanımını ve dolayısıyla su tüketimini önemli ölçüde azaltabilir.
Büyük kripto para birimi Ethereum, Eylül 2022’de “proof of stake” adı verilen bir sisteme geçerek güç kullanımını %99’dan fazla azaltmayı başardı. Ancak bazı uzmanlar, bu değişikliğin Bitcoin için aynı derecede kolay olmayabileceğini düşünüyor.
Derleyen: Ayça Ayaz