Günümüzde teknolojik aletlerden uzak durmak mümkün değil. Özellikle dijital, yaşantımızın temel taşı olmuş durumda. Okulda, otobüste, evde, iş yerinde, kafede… Her yerde telefonlar, tabletler, bilgisayarlar ve televizyonlar bizimle. Pek çoğumuz iş hayatında özellikle bilgisayarlarla içli dışlıyız. Bütün bu cihazların başında fazla vakit geçirmek ve mavi ışığa fazla maruz kalmak ruh ve beden sağlığımızda olumsuzluklara sebep oluyor.
Uzun süre hareketsiz oturmak sırt, omuz ve bel ağrısına, eklem ağrısına, boyun tutulmasına, metabolizmanın yavaşlamasına vb. pek çok farklı bedensel rahatsızlığa sebep oluyor. Peki gün boyu maruz kaldığımız dijital uyaranlar vücut sağlığımız için başlıca korumamız gereken ruh ve zihin sağlığımızı etkilemiyor mu?
Araştırmalara göre 6 saatten fazla bilgisayar ya da telefon başında durmak bilincin çevreden kopmasına sebep oluyor. Yalnızca hareketsiz kalmak değil mavi ışığa maruz kalmak da sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Bedenin uzun süre hareketsiz kalması ve zihnin çevreyle bağlantısını belli bir sürenin üzerinde kesmesi ise depresyonu tetikliyor. Güneş ışığıyla salgılandığında vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kortizol hormonu, sahte mavi ışıkla salgılandığında uykusuzluk ve strese neden oluyor. Kalitesiz bir gece uykusu ise bağışıklık sistemimizi zayıflatmakla birlikte depresyon riskini de artırarak beyin işlevlerini bile etkiliyor. Hareketsizliğin ve mavi ışığın sebep olduğu bütün bu hormonel ve bilişsel değişiklikler stresi, depresif ruh halini, kaygıyı, endişeyi ve olumsuz düşünceleri arttırıyor.
Sanal dünyanın sebep olduğu bu zihinsel ve ruhsal problemlerden kendimizi korumak için çok basit ve etkili yöntemler de mevcut. Aslında günlük yaşantımıza devam ederken aynı zamanda pratik bir şekilde sağlığımızı da koruyabiliriz.
Basit egzersizler yapmak, yürümeyi hayatımıza dahil etmek, düzenli olarak temiz hava almak gibi pek çok fiziksel aktivite ile bir yandan çalışırken uygulayabileceğimiz doğal yöntemler de mevcut.
Bu konuda özellikle bazı bitki çaylarını tavsiye edebiliriz. Bitki çayları stres, kaygı, depresyon, gerginlik gibi yaşam konforunu azaltan etmenlerden korunmak için başlıca pratik yöntemlerden. Stres, depresyon ve gerginlik gibi şikâyetlerle baş etme konusunda aşağıdaki çaylar, bu konudaki en etkili bitki çayları olarak ön plana çıkıyor:
- Melisa çayı
- Sarı kantaron çayı
- Yeşil çay
- Biberiye çayı
Sağlığımız için bitki çayı tüketmek hem az maliyetli hem lezzetli hem de pratik yöntemlerin başında geliyor. Bütün bu çayları demlemek ise oldukça kolay. Herhangi bir demlikte kaynatılan suya eklenecek bitki yaprakları ya da poşet çayların 5 ila 10 dakika aralığında demlenmeye bırakılması yeterli. Ardından içmeye hazır hale geliyor.
Bitki çaylarının yanı sıra ruh halini düzenleyici role sahip çok etkili bitki yağları da mevcut.
Ruh halimizi düzenlemede en etkili bitki yağları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Lavanta yağı
- Melisa yağı
- Portakal yağı
- Kekik Yağı
- Ylang Ylang yağı
Özellikle stresi ve gerginliği azaltan bu yağlar, zihnimizin dinlenmesine de yardımcı oluyor. Bu tarz uçucu yağları kullanma şekline ise biraz dikkat edilmeli. Uçucu yağların kullanım şekilleri kullanılacakları alanlara göre farklılık gösteriyor. Masaj ya da baş ağrısı gibi belli bir bölgeyi sakinleştirmek için kullanılırken bir havlu veya bezi ılık suya batırarak uçucu yağların eklenmesinin ardından istenen bölgeye sıcak veya soğuk bir kompres yapılabilir.
Ev ortamında uygulanırken temizlik sularına katılabilmekle beraber, dolap ve çekmecelerinizi uçucu yağlarla silerek bu yağları evinizin her köşesine yayabilirsiniz. Söz konusu yemekler olduğunda ise dikkat edilmeli. Her yağın dahili kullanımında uyulması gereken miktar değişebiliyor. Bunun için aldığınız ürünün ambalajındaki kullanım talimatı kısmından faydalanabilirsiniz. Bütün bunlarla beraber bir yandan güzel kokmak bir yandan sakinleşmek için uçucu yağları bileklerinize ve kulak arkalarınıza az olacak şekilde masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
Kalp, tansiyon, hamilelik, alerji gibi durumlara sahip olmanız halinde kullanacağınız her ürün için öncesinde doktorunuzla iletişime geçmenizi öneririz.
Sağlıkla Kalın.