- Keşfinden itibaren sadece üç defa gözlemlenmiş 12P/Pons-Brooks kuyruklu yıldızı Dünya’dan görülebilecek.
- 8 Nisan Güneş tutulması günü başta olmak üzere kuyruklu yıldız birkaç tarihte yeryüzünden gözlemlenebilecek.
- 12P/Pons-Brooks, 2023’te yaşadığı patlamalar sonrası şekli değişmiş ve Şeytan Kuyruklu Yıldızı adını almıştı.
Gökbilimciler, 71 yılda Güneş etrafındaki döngüsünü tamamlayan 12P/Pons-Brooks kuyruklu yıldızının ilerleyen günlerde çıplak gözle görülebileceği haberini verdi.
Halley tipi bir kuyruklu yıldız olan 12P/Pons-Brooks, döngüsü sırasında bir ya da iki kez Dünya çevresinde gözlemlenebilir. Tarihi 14. yüzyıla dayandırılan kuyruklu yıldız adını, 1812’de ilk gözlemi yapan astronom Jean-Louis Pons ve 1883’te ikinci defa gözlemleyen William Robert Brooks’dan alıyor. Everest Dağından daha büyük olduğu bilinen kuyruklu yıldız “kriyovolkanik” özellikler gösteriyor. İçindeki basınç sebebiyle püskürttüğü buz, daha parlak görünmesini sağlıyor.
Bilim insanları ışık kirliliğinin ve ay ışığının olmadığı açık havalarda kuyruklu yıldızın gözlemlenebileceğini bildirildi ve bazı tarihlere dikkat çekti. Kuyruklu yıldızın Andromeda takımyıldızından Pisces takımyıldızına doğru ilerlediği ve parlak yıldızların yanından geçtiği bu günler, gözlem şansı sağlıyor. 12P/Pons-Brooks’un 8 Nisan’da gerçekleşecek Güneş tutulması sırasında çıplak gözle ya da küçük teleskoplar ve dürbünler yardımıyla görülebileceği de tahmin ediliyor. Kuyruklu yıldızların en kolay görülebileceği tarihlerin Güneş’e ve Dünya’ya en yakın konumlandıkları günler olduğu biliniyor. Gözlem için kuyruklu yıldızın Güneş’e en yakın olacağı 21 Nisan ideal olarak görünüyor. Dünya’ya en yakın olacağı 2 Haziran ise yaz gündönümü sebebiyle gözleme uygun değil. Bunun yanında kuyruklu yıldızın Jüpiter’e yakın olacağı 12 Nisan tarihi de gözlem imkânı sunuyor.
Geçtiğimiz yıl patlamalar ile kuyruklu yıldız çekirdeğinin etrafında boynuza benzer bir şekil oluşmasının ardından “Şeytan Kuyruklu Yıldızı” adını almıştı.
Derleyen: Esame Ayşe Atalay