- Hayvan hücrelerinden elde edilen, laboratuvarda yetiştirilen et, geleneksel et üretimine zulüm içermeyen bir alternatif sunuyor.
- İngiltere yakında vejetaryen veya vegan yaşam tarzına sahip olanlara yönelik laboratuvarda yetiştirilen etleri piyasaya sürecek.
- Bu alanda faaliyet gösteren bir şirket olan Meatly, ilk kez tavuk yumurtasından elde edilen hücrelerden yapılan tavukla piyasaya çıkacak.
Devam eden bilimsel araştırmaların bir ürünü olan laboratuvarda yetiştirilen et, dünya çapındaki restoran ve mağazalarda giderek daha fazla satışa sunuluyor. Et üretimine yönelik bu yenilikçi yaklaşım tüketicilere hayvanları zarar görmekten koruyan, zulüm içermeyen bir alternatif sunmayı amaçlıyor. İngiltere’de laboratuvarda yetiştirilen et, önümüzdeki aylarda piyasaya çıkacak.
Süreç, hayvanlardan hücrelerin çıkarılmasını ve bunların kas dokusu, yani et yetiştirmek üzere çoğaltılmasını içeriyor. Örneğin tek bir kas hücresi, on milyarlarca hücre üretebiliyor ve etin özü olan kas dokusu meydana gelebiliyor. Bilim insanları, laboratuvarda yetiştirilen et üretmek için mamut gibi soyu tükenmiş hayvanlardan alınan DNA ile deneyler bile yaptı. Bu gelişme, vejetaryen veya vegan yaşam tarzına ilgi duyan ancak yine de etin tadını özleyen kişiler için ilgi çekici bir seçenek sunuyor. Laboratuvarda yetiştirilen et, DNA’dan üretildiği ve hayvanların kesilmesi ihtiyacını ortadan kaldırdığı için özellikle ilgi çekiyor.
Laboratuvarda yetiştirilen ilk burger, 2013 yılında üretildi ve yapımı bir yıl sürdü.
Bu alanda girişimde bulunan bir şirket olan Meatly, başlangıçta tavuk yumurtasından elde edilen hücrelerden yapılan laboratuvarda yetiştirilen tavukları sunacak. Hedef kitleleri arasında çevresel kaygılara dikkat ederek veya vejetaryen beslenmeye bağlı kalarak evcil hayvanlarına et sağlamak isteyen bireyler yer alıyor.
Laboratuvarda yetiştirilen etin piyasaya sürülmesi, insanların bunu evcil hayvanlarına yedirmeyi düşünüp düşünmeyecekleri gibi soruları gündeme getiriyor. Bu konu, gıda üretimi ile tüketiminin geleceği üzerine tartışma ve düşünmeye davet ediyor.
Derleyen: Eliz Canyurt