- Su ayıları olarak bililnen Tardigradlar, aşırı koşullarda hayatta kalabilme yetenekleriyle bilinen dayanıklı canlılar.
- Tardigrade proteinlerinin insan hücrelerinde metabolizmayı yavaşlatabildiği keşfedildi.
- Bu buluş, yaşlanma sürecini yavaşlatabilecek teknolojilere kapı açıyor.
Bilim insanları, su ayıları olarak da bilinen tardigradlarda bulunan proteinlerin insan hücrelerindeki metabolizmayı yavaşlatabildiğini keşfetti. Bu atılım, yaşlanma sürecini yavaşlatan teknolojilerin önünü açıyor. Tardigradlar inanılmaz derecede dirençli canlılar; tamamen kurumuş, donmuş, yaklaşık 150 santigrat derecenin üzerinde ısıtılmış, ışınlanmış ve uzay boşluğu gibi zorlu koşullarda hayatta kalabiliyorlar.
Önceki çalışmalar, tardigratların vücutlarını bu aşırı koşullardan korumak için askıya alınmış bir duruma girebileceğini göstermişti. Wyoming Üniversitesi liderliğindeki araştırmacılar, bu durumun ardındaki mekanizmaları anlamaya çalıştılar ve tardigradların, yaşam süreçlerini yavaşlatmak için hücrelerinin içinde jel oluşturan proteinleri kullandıklarını buldu. Bu proteinler, insan hücrelerine verildiğinde tardigradların yeteneğini taklit ederek metabolizmayı yavaşlattı.
Çalışmanın yazarı bu kendini askıya alma süreciyle ilgili Thomas Boothby, “Stres ortadan kalktığında tardigrad jelleri çözülür ve insan hücreleri normal metabolizmalarına geri döner.” açıklamasında bulundu. Bu tardigrad proteinleri üreten insan hücreleri, geri döndürülebilir bir durum olan askıya alınmış bir animasyon durumuna yerleştirildiğinde strese karşı daha dirençli hâle geldi. Bu keşif, sadece tardigratların dikkat çekici yeteneklerine ışık tutmakla kalmıyor; aynı zamanda hücrelerde veya organizmalarda yaşlanmayı yavaşlatmak için askıya alınmış animasyonu tetiklemek gibi teknoloji için yeni olanaklar da sunuyor.
Dahası önceki araştırmalar, tardigrad protein versiyonlarının hemofili tedavisinde kullanılan farmasötikleri stabilize edebildiğini gösterdi. Bu yeni bulgu, tardigrad proteinlerin soğutmanın mümkün olmadığı hayat kurtaran tedavilerde kullanılma potansiyelini ortaya çıkarmanın yanı sıra kök hücre gibi tedavilerin depolama potansiyelini de arttırıyor.
Derleyen: Eliz Canyurt