Yapay Zeka, Ünlü Raphael Şaheserinde Saklı Detayı Tespit Ediyor

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Eliz Canyurt
Ekleyen Eliz Canyurt
2 dk okuma süresi
  • Raphael’in Madonna della Rosa tablosundaki St. Joseph’in yüzünün Raphael’e ait olmadığı, bir Raphael öğrencisi olan Giulio Romano’nun eseri olabileceği öne sürülüyordu.
  • Bilim insanlarının uzun süredir tablonun Raphael’e ait olup olmadığı konusunda yürüttüğü tartışmalara yeni bir bakış ekledi.
  • Araştırmacılar, Raphael’in tarzını tanımlamak için derin özellik analizi kullandıkları özel bir yapay zeka algoritması geliştirdiler.

Yapay zeka (AI), görüntülerdeki insan gözleminden kaçan ayrıntıları tespit etme konusunda ustalaştı. Yakın zamanda bir yapay zeka sinir ağı, Raphael tablosundaki bir yüzle ilgili dikkate değer bir keşifte bulundu. Bulgulara göre tabloda yer alan bir yüz, aslında Raphael tarafından boyanmamış. Söz konusu yüz, Madonna della Rosa olarak bilinen tablonun sol üst köşesinde tasvir edilen Aziz Joseph’e ait.

Akademisyenler, bu tablonun gerçekliğini uzun süredir tartışıyor ve kesin kanıtlar genellikle farklı kaynaklar gerektirse de yeni bir yapay zeka analiz yöntemi, tablonun en azından bazı bölümlerinin Raphael tarafından yaratılmadığı iddiasını destekliyor.

İngiltere ve ABD’den araştırmacılar, Raphael’in fırça darbeleri, renk paleti, gölgeleme ve diğer yönler dâhil olmak üzere stilini çok ayrıntılı bir şekilde tanıyabilecek şekilde eğitmek amacıyla Raphael tablolarına dayanan özel bir analiz algoritması geliştirdi.

Destek Vektör Makinesi ile birleştirilmiş ve değiştirilmiş bir Microsoft mimarisi kullanan yapay zeka, daha önce Raphael tablolarını tanımlamada yüzde 98 doğruluk göstermişti. Bu sefer ise yapay zeka yalnızca resimlerin tamamı üzerinde değil aynı zamanda bireysel yüzler üzerinde de eğitildi. Madonna ve Aziz Yuhanna’nın hepsi Raphael’in eliyle yaratılmış gibi görünse de Aziz Joseph için durum böyle değil.

Yapay zekanın da sunduğu veriler sonucunda Raphael’in öğrencilerinden Giulio Romano’nun Aziz Joseph’in yüzünü boyamış olabileceğine inanılıyor ancak bu yine de kesin değil. Yapay zeka şimdilik yalnızca bu düşünceyi destekleyecek yüksek bir oran sunuyor. Bu keşif, modern teknolojinin özellikle de yapay zekanın, klasik tablolar hakkındaki gizli gerçekleri ortaya çıkarmadaki potansiyelinin altını çiziyor.

Araştırmacılar, yapay zekanın sanat kimlik doğrulamasında insan uzmanlığının yerine geçmek yerine onu tamamlayacağını ve bu süreçte ek bir araç sağlayacağını vurguluyor.

Derleyen: Eliz Canyurt

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Keşfetmeye olan tutkusuyla deneyimler elde etmek için fırsatları değerlendiren bir tasarım öğrencisi. Yaratıcılığını ve pozitifliğini her zaman ön planda tutarak öğrenmeye ve gelişmeye ilgili olan Eliz, bu yeni deneyimini ise gündemi yakından takip edebileceği ve kendini yazarlık konusunda geliştirebileceği dijitaliyidir’de sürdürüyor. Eliz’in dijitaliyidir için sloganı “Dijital geleceği şekillendireceği için iyidir.” oldu.
Yorum bırak, puan ver