- Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yaptığı açıklamada son ağır yük roketi Ariane 6’yı uçuracağı tarihi duyurdu.
- Bir Airbus A380’in bir buçuk katı ağırlığındaki Ariane 6’nın uçuşu 200 yılından bu yana erteleniyordu.
- Bu uçuş uzay araştırmaları açısından 2024 yılının en büyük olayı olarak nitelendiriliyor.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yeni ağır yük roketi Ariane 6’yı bu yaz ilk kez uçurmayı planlıyor.
ESA, Fransız uzay ajansı CNES ve ana yüklenici ArianeGroup da dahil olmak üzere proje üzerinde çalışanlar, yeni roketi Temmuz ayının ilk iki haftasında uçurmayı planlıyor.
Kesin Tarih Haziran Ayında Açıklanacak
ESA Genel Müdürü Josef Aschbacher Salı günü sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımla zaman dilimini doğrulayarak şunları söyledi: “Ariane6’nın kalkışına yaklaştıkça ESA, CNES ve ArianeGroup ekiplerinin ilk fırlatma denemesi için zaman aralığını daralttıklarını duyurmaktan mutluluk duyuyorum: Temmuz ayının ilk iki haftasında Ariane göklerde olacak.” Aschbacher, daha net hedef tarihin Haziran ayında açıklanacağını da sözlerine ekledi.
SpaceNews’in haberine göre, Salı günü yapılan güncelleme, ajansın roketin ilk kez Haziran ortası ile Temmuz sonu arasında uçmasını beklediğini söylediği Kasım 2023’ten bu yana planlanan fırlatma programında yapılan ilk değişiklik oldu.
ARIANE 6, 2020’den Bu Yana Uçmayı Bekliyor
Ariane 6, 2014’ten bu yana geliştiriliyor ve ilk uçuşun 2020’de yapılması planlanıyordu ancak projede bir dizi gecikme yaşandı. Yeni roket, Temmuz 2023’te son uçuşunu gerçekleştirecek olan Ariane 5’in yerini alacak.
Arianespace, Ariane 6’nın iki versiyonunu inşa ediyor. Bunlardan ilki olan Ariane 62 iki adet takılabilir itici ile uçarken, daha güçlü olan Ariane 64 ise dört adet itici ile uçacak. Roket 60 metreden uzun olacak ve tam yüküyle fırlatıldığında yaklaşık 900 ton ağırlığa ulaşacak – bu da bir buçuk Airbus A380 yolcu uçağına benzer bir ağırlık demek oluyor.
Başarısızlık İhtimali %47
Ariane 6’nın Vinci adı verilen üst kademe motoru sıvı hidrojen ve oksijen kullanıyor. Birden fazla kez durdurulup yeniden çalıştırılabildiğinden, birden fazla uydunun farklı yörüngelere yerleştirilmesi gereken görevler için ideal.
Nisan ayında Aschbacher, Ariane 6’nın ilk fırlatılışını Avrupa’nın uzay çalışmaları açısından “yılın en büyük olayı” olarak nitelendirirken, “İstatistiksel olarak ilk uçuşun başarılı olmama ya da tam olarak planlandığı gibi gerçekleşmeme ihtimali %47. Başarılı bir uçuş olması için elimizden gelen her şeyi yapacağız ancak bunun önemli ve aklımızda tutmamız gereken bir şey olduğunu düşünüyorum.” demişti.