- Elon Musk’ın sahibi olduğu beyin-bilgisayar arayüzü şirketi Neuralink, Kanada’da klinik deneyler yapmak için onay aldı.
Neuralink, ABD dışındaki ilk klinik deneylerini Kanada’da gerçekleştirecek. Şirket, Kanada Sağlık Bakanlığı’ndan ülkede insan deneylerine başlamak için onay aldı ve Toronto Western Hastanesi prosedür için “ilk ve özel cerrahi alan” olacak. Neuralink, ilk olarak bu yıl Mart ayında Kanada hasta kaydını açmıştı, ancak şimdi aktif olarak potansiyel katılımcılar arıyor. X’te “Kayıtlar artık açık” duyurusunu yaptı.
CAN-PRIME Çalışması
CAN-PRIME çalışması kapsamında Neuralink, sinirsel aktivitelerini yorumlayabilmesi için implantını katılımcının beynine yerleştirecek. İmplant, kablo veya herhangi bir fiziksel harekete ihtiyaç duymadan beyinleriyle bir bilgisayarı veya akıllı telefonu kontrol etmelerini sağlayacak. Neuralink, çalışmanın “implantımızın ve cerrahi robotumuzun güvenliğini değerlendirmeyi ve kuadriplejisi olan kişilerin düşünceleriyle harici cihazları kontrol etmelerini sağlamak için [Beyin Bilgisayar Arayüzümüzün] ilk işlevselliğini değerlendirmeyi” amaçladığını söylüyor. Deneylerden öğrendikleri, şirketin implantı beyne yerleştirmenin daha güvenli yollarını bulmasına ve teknolojinin yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olabilir.
Neuralink’in İlk İnsan Deneyleri
Neuralink’in ilk insan hastası (yukarıda resmedilmiştir) implantını bu yılın başlarında aldı. İmplantın ipliklerinin beyninden geri çekildiği bazı sorunlar yaşadı, ancak bu günlerde iyi gidiyor gibi görünüyor. X’te, teknolojinin neler yapabileceğini göstermek için yakında kendini 72 saat boyunca Neuralink kullanmaya zorlayacağını söyledi. İkinci hastası için Neuralink, iplik geri çekilmesini önlemek için hafifletme önlemleri aldı. Bu hasta, Temmuz ayındaki ameliyatından sadece birkaç hafta sonra bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı kullanıyordu. Şu anda Neuralink, Kanada’daki denemeleri için özellikle “servikal omurilik hasarı veya amyotrofik lateral skleroz (ALS) nedeniyle iki elini de kullanma yeteneği sınırlı olan veya hiç olmayan” hastalar arıyor.
Derleyen: Enis Yabar