SPHEREx Uzay Teleskobu Tüm Gökyüzünü 3D Olarak Haritalama Görevine Başladı

SPHEREx
Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Enis Yabar
Ekleyen Enis Yabar
2 dk okuma süresi

Erken evreni anlamak amacıyla iki yıl içinde tüm gökyüzünü haritalamak üzere tasarlanan NASA’nın SPHEREx uzay gözlemevi, görüntü yakalamaya başladı. Günde 3.600 görüntü alacak olan teleskop, 102 farklı kızılötesi dalga boyunda gözlem yapacak.

Detaylar haberimizde…

Erken evrenin anlaşılmasına katkıda bulunmak amacıyla iki yıllık bir süre zarfında tüm gökyüzünü haritalamak üzere tasarlanan NASA‘nın SPHEREx (Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer) uzay gözlemevi, görüntü yakalamaya başladı. NASA’nın açıklamasına göre, Mart ayı başlarında fırlatılan SPHEREx, bir aydan fazla süren kurulum prosedürleri ve sistem kontrollerinin ardından geçtiğimiz hafta gözlemlerine başladı.

SPHEREx’in Gözlem Yetenekleri ve Yörüngesi

Uzay teleskobu, Dünya etrafında günde yaklaşık 14,5 yörünge tamamlayacak ve günde tahmini 3.600 görüntü yakalayacak. SPHEREx, gökyüzünü benzeri görülmemiş bir şekilde 102 farklı kızılötesi ışık dalga boyunda gözlemleyecek. Elde edilen gözlemler, nihayetinde dört adet “tüm gökyüzü” haritası oluşturmak için birleştirilecek.

Uzay aracı 1 Mayıs’ta, evrenin kökenleri, galaksiler ve Samanyolu’ndaki yaşam için gerekli bileşenler hakkında yeni bilgiler sağlamak için önümüzdeki iki yıl boyunca günde yaklaşık 3.600 görüntü çekmekten oluşan düzenli bilimsel operasyonlarına başladı.(Fotoğraf: NASA)

NASA’nın belirttiğine göre, SPHEREx’in 25 aylık araştırması kapsamlı bir çalışma olacak. Uzay aracı, “kuzeyden güneye doğru, kutupların üzerinden geçerek Dünya etrafında dönüyor ve her gün gökyüzünün dairesel bir şeridi boyunca görüntüler alıyor.” Gezegenin Güneş etrafında hareket etmesiyle birlikte, SPHEREx’in görüş alanı da kayacak ve altı ay sonra gözlemevi uzayın her yönüne bakmış olacak.

Misyonun Bilimsel Amaçları

Araştırmacılar, SPHEREx gözlemlerini, Büyük Patlama’dan hemen sonraki anlarda evrenin genişlemesini incelemek ve Samanyolu Galaksisi’nin başka yerlerinde yaşamın yapı taşlarını aramak için kullanacaklar. Kızılötesi ışıkta yapılan bu detaylı haritalama, evrenin erken dönemlerine ve galaksimizdeki potansiyel yaşam alanlarına dair önemli bilgiler sunması bekleniyor.

Derleyen: Enis Yabar

Loading

Bu içeriği paylaş
Yorum bırak, puan ver