Dark Web Nedir?

Serkan KOÇAK
Ekleyen Serkan KOÇAK
6 dk okuma süresi

Birçok insan Dark Web’i daha önce duymuştur ancak buna erişim sağlayamamıştır. Bunun nedeni dark webin, internetin özel bir tarayıcı kullanılarak erişilebilen bir bölümü olmasıdır.

Yıllardır birçok kişi karanlık ağın yalnızca siber suçlular ve bilgisayar korsanlarının eriştiği bir yer olduğunu düşünüyor. Ancak üstün gizliliği ve güvenliği nedeniyle birçok devlet kurumunun yasal olarak bunu kullandığını öğrenince şaşırabilirsiniz. 

Dark Web yasa dışı web siteleri ve farklı pazar yerlerinden çok daha fazlasını içinde barındırıyor. Deep ve dark webi perspektife sokmak için buzdağı şeklinde görsel bir benzetme kullanalım. Hepimizin günlük olarak kullandığı web, yüzey ağıdır. E-postalarımıza ve Google gibi arama motorlarına erişmek, Chrome gibi standart web tarayıcıları aracılığıyla araştırma yapmak, makale okumak ya da YouTube’da video izlemek için kullandığımız şey budur. Yüzey ağının altında, standart arama motorlarının endekslemediği her şeyi içeren deep web adı verilen buzdağının çok daha büyük bir kısmı bulunur. Bunlara yalnızca Tor üzerinden erişilebilir. Bu materyalin çoğu yasa dışı değildir, kilitli yazılımlar ve içerik gibi şeyler içerir. Büyük web sitelerinden ücretli uygulamalar ve diğer verilerden bahsetmiyorum bile. Çok büyük bir idari depolama odası gibidir.

Dark web, buzdağının daha da derinlerindedir ve internetin çok tehlikeli olabilecek küçük bir bölümünü oluşturur. Uyuşturucu satışları, silahlar, Wikileaks belgeleri ve siber suç pazarları gibi riskli materyaller içerir. Bununla birlikte özel iletişim, gizli dosyalar, dijital formattaki nadir kitaplar ve hassas gazetecilik gibi mutlaka yasa dışı olmayan şeyler de bu alandadır.

Dark Web

Dark web, internetin bir anlamda kamuoyundan gizlenen bir bölümüdür. Bunun nedeni, dark web’e yalnızca Tor tarayıcısı (The Onion Project) ile erişilebilmesidir. Bu, 1990’ların sonlarında Amerika Birleşik Devletleri Deniz Araştırma Laboratuvarı tarafından geliştirilen özel bir tarayıcıdır. İlk geliştirme, casusların iletişimlerinin kesilmesinden endişe etmeden güvenli bir şekilde iletişim kurmalarına izin vermek için yapıldı.

Sonunda, program değiştirildi ve bugün ünlü olan anonim tarayıcıya (Google veya Firefox’a benzer) dönüştürüldü. Günümüzde “gizli” web siteleri koleksiyonuna erişmek ve internette anonim olarak gezinmek için kullanılmaktadır. Tor tarayıcıyı herkes ücretsiz olarak indirebilir.

Tor tarayıcı, “düğümler” olarak bilinen sunucular aracılığıyla rastgele bir şifreleme yolu kullanır. Bu, Tor kullanıcılarının eylemleri izlenmeden karanlık webde anonim olarak gezinmelerine olanak tanır. Bu, tarama geçmişlerinin de takip edilmediği anlamına gelir. Ayrıca dark webdeki web siteleri Tor veya I2P (Görünmez İnternet Projesi) gibi başka bir tür anonim yazılım kullanır. Bu, web sitelerinin de anonim kalacağı anlamına gelir. Onları kimin çalıştırdığını veya barındırmanın nerede olduğunu bulamazsınız.

Dark Web Yasa Dışı mı?

Dark web bir zamanlar internetin kötü şöhretli bir “yeraltı” bölümü olarak biliniyordu. Algı, siber suçluların güvenli olmasından yararlandığı ve dark webi çevrimiçinde anonim olmak için kullandığı yönündeydi. Böylece karanlık ağ, yasa dışı faaliyetler ve web siteleri ile eş anlamlı hale geldi.

Ancak dark webde olmak ve oraya erişmek yasa dışı değildir. Birçok devlet kurumu da dark webi kullanıyor. Özellikle kamuoyunun bilmediği hassas bilgilerle çalışılıyor ve bilgilerin sızdırılması önlemek isteniyorsa.

“Yüzey” ağın aksine karanlık ağı kullanmanın üç ana faydası vardır;

  • Kullanıcı anonimliği
  • İzlenemeyen web siteleri ve hizmetler
  • Hem kullanıcılar hem de sağlayıcılar için yasa dışı eylemlerde bulunma yeteneği

Karanlık ağ, anonim kalması gereken kullanıcıları cezbeder. Bu özellikle siber suçlular için çekici olsa da kimliklerini gizli tutmak isteyen diğer kullanıcılar için de yararlı olabilir. Muhbirler, sansürlü gazeteciler, taciz ve zulüm mağdurları ve siyasi muhalifler dark webi sık ​​sık kullanan kişiler oldu. Özellikle güvenlik için kimliklerini saklamaları gerektiğinde.

Dark webin yasallığı, kullanıcının hangi içerikle etkileşimde bulunduğuna bağlıdır. Bu, kullanıcının hangi web sitelerine eriştiğine ve onu kullanırken yaptıkları işlemlere bağlıdır. Bu şekliyle gündelik halkın günlük olarak kullandığı yüzey ağına benzer.

Tor Tarayıcı Yasa Dışı mı?

Tor tarayıcısının kendisi de yasa dışı değil. Aslında tüm büyük uygulama mağazalarında mevcut ve herkes ücretsiz olarak yükleyebilir. Artık birçok kişi, karanlık ve yüzey webe gizli bir şekilde erişmek için Tor tarayıcısını kullanıyor.

Tor tarayıcı, modern dijital çağımızda kullanıcılar için önemli olan  güvenlik ve gizliliği sağlıyor. Birçok işletme ve hükümet, insanların internet trafiğini yetkisiz bir şekilde izler. Bu, göz atma alışkanlıklarınızın ve çevrimiçi yaptıklarınızın kaydını tutmalarını sağlar.

Bazı kullanıcılar ise sırf internet erişiminin sansürlendiği bir bölgede bulundukları için Tor tarayıcısını kullanmakta. Çin gibi, dünyada birçok ülke internete sansür uyguluyor. Bu, kullanıcıların ülke sınırları içindeyken bazı web sitelerine erişmelerini engelliyor.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

Dark webde gezinirken, tıpkı yüzeyde olduğu gibi karşılaşabileceğiniz bazı riskler vardır. Aşağıda, karanlık ağa erişiyorsanız bilmeniz gereken bazı temel faktörlerin birkaç tanesi bulunmaktadır:

  • Kötü amaçlı yazılım – Yüzey ağı gibi, karanlık ağ da virüsler, casus yazılımlar ve hatta fidye yazılımları gibi kötü amaçlı yazılımlarla dolu olabilir. Dikkatli olmazsanız, cihazınıza kötü amaçlı yazılım bulaşabilir.
  • Devlet izlemesi – Tor tarayıcı anonimdir ve internet trafiğiniz izlenmez. Ancak yetkililerin sorumlu olduğu bazı web siteleri vardır. Hangi cihazların web sitesine eriştiğini izleyebilirler ve yalnızca karanlık ağdaki bir web sitesini ziyaret ettiğiniz için hükümetin hedefi haline gelebilirsiniz.
  • Dolandırıcılar – Tıpkı yüzey ağında olduğu gibi, dark webde de dolandırıcılar bulunmakta. Siber suçlular ürün veya hizmetlerin satışını yaparlar ve teslimatları yapmazlar. Ancak, anonimliği ve mahremiyeti nedeniyle dark webde bir dolandırıcıyı bulmak çok daha zordur.

Loading

Bu içeriği paylaş
Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın