Google, internetteki hemen her kullanıcının verilerini topluyor. Bir yazılımcı, bilgisayarınız Google’a her bilgi gönderdiğinde öten Googerteller adında bir uygulama geliştirdi.
Sizce Google verilerinizi ne sıklıkla topluyor? Google arama motorunu her kullandığımızda, Google uygulamalarında oturum açtığımızda veya YouTube’da video izlemeye daldığımızda Google’ın bilgilerimizi parça parça çektiğini biliyoruz. Ancak şunu duymak sizi biraz şaşırtabilir: Belirli sitelerde hemen hemen her tıklamanız ve bastığınız her tuşun bilgisi Google’a gidiyor. Google’ın uygulamalarını kullanıyorsanız ve internet tarayıcısı Chrome’u kullanıyorsanız bu veri toplama işi daha da aşırı boyutlarda.
Bahsettiğimiz olay size çok abartılı geliyorsa yazılımcı Bert Hubert’ın yeni geliştirdiği Googerteller adlı ücretsiz uygulamayla bunu kendiniz de kontrol edebilirsiniz.
Googerteller, verileriniz Google’ın IP adreslerinden birine her gönderildiğinde Geiger cihazının çıkardığına benzer kısa bir “bip” sesi çıkarıyor. Şimdilik sadece Linux üzerinde çalışan uygulamadan ilham alıp onun yaptığı işi yapan bir Firefox eklentisi de var. Googerteller’ın yaratıcısı Hubert, uygulamanın tanıtımını yapan bir video yayımladı.
https://twitter.com/bert_hu_bert/status/1561466204602220544
Videoda duyulan o tıkırtı sesleri Hubert’ın klavyesi veya faresi değil; Googerteller’ın Google sunucularına yapılan her bağlantıda ötüşü. Bu sesler mütevazı bir Hollanda hükümetinin sitesinden geliyor. Neredeyse sürekli çıkan sesler, şirketin internet kullanıcılarını takibinin gerçekten ne kadar aşırı olduğunu gösteriyor. Bu noktada Hollanda’nın ABD’den daha katı veri izleme yasalarına sahip bir ülke olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bir de bu seslerin sıklığını Chrome’da Google araması yaparken hayal edin.
Googerteller’ın şu anki Linux ayrıcalığı Windows ve Mac kullanıcılarının Google’ın izlemesini ilk elden kontrol edemeyecekleri anlamına geliyor. (Firefox kullananlar bahsi geçen eklentiyi kullanabilir.) Lakin uygulama şunu göstermesi açısından hâlâ yararlı: Google verilerinizin çoğunu topluyor. Hem de çok fazlasını… Bunu size söylemek için bir uygulamaya ihtiyacınız olmasa da uygulamadan çıkan iç karartıcı sonuçlar gerçeklere gözünüzü açabilir.
Peki bu, gizliliğinizin risk altında olduğu anlamına mı geliyor? Google’ın iddiası bu verileri çoğunlukla hataları teşhis etmek, daha iyi hizmet vermek ve reklam ortaklarından para kazanmak için kullandığı yönünde. İnternet reklamcılığı ve bu tür aşırı izleme metotları gerçekten çarpık işler. Fakat asıl sorun, kullanıcı verileri güvence altına alınmadığında bunları ele geçirip sızdırabilecek dış tehditlerden kaynaklanıyor. Bu sorun, kullanıcıların verilerini toplamayı seçen herhangi bir şirketin bilerek ve isteyerek ortaya çıkardığı bir risk.
İyi haber şu ki Google’ın izleyicilerinin çoğundan kaçabilirsiniz. Hem Google’ın hem de başkalarının verilerinizi bulmasını engelleyen daha iyi gizlilik denetimlerine sahip tarayıcılar ve tarayıcı uzantıları var. Bunların başını çekenler Firefox ve bilumum reklam engelleyiciler. Google hesabınızda, Google ile paylaştıklarınızı sınırlama ve hatta Google’ın hakkınızda depoladığı verileri otomatik olarak silme seçenekleri de var.
Peki tüm bunlar sizi Google’ın meraklı gözlerinden koruyor mu? Hayır. Google’ın uzun ellerinden tamamen kaçınmanın tek yolu, Google hesabınızı silmek ve Google’a ait ürünleri kullanmayı tamamen bırakmak. Bazıları için bu mümkün değil. Fakat bu durum umutsuzluğa veya umursamazlığa düşme sebebi de değil. Çünkü Google’ın daha azına erişebildiği her bir bilgi kırıntısı, bilgileriniz çalındığında ve bilmediğiniz veya anlamadığınız ve belki de toplumun faydasına olmayan işlerde kullanıldığında meydana gelecek zararın daha az olması demek.