Haber ve bilgi kaynakları olarak sosyal medya platformlarına güven artarken bunların dağıtılırken nasıl çarpıtılabileceği konusunda çok fazla tartışma var. Ancak bu uyarılara rağmen, insanların nasıl bilgilendirildiğine ve haber güncellemelerini nereden aldıklarına ilişkin Pew Research araştırmasında yansıtıldığı gibi, giderek daha fazla insan en yeni haberler ve güncellemeler için sosyal medyaya yöneliyor.
Pew Araştırmasına göre :
“Bugün, ABD’li yetişkinlerin yarısı en azından bazen sosyal medyadan haber alıyor. ”
Grafikte görebileceğiniz gibi, bu rakamlar son üç yılda nispeten sabit kaldı. Bu, sosyal platform algoritmalarının haber kapsamını nasıl etkileyebileceğine dair endişelerde bile, insanların en azından sosyal platformlara giderek daha fazla güvendiği anlamına geliyor.
Platform özellikleri açısından, ABD’li yetişkinlerin üçte birinden biraz azı düzenli olarak Facebook’tan haber alıyor.
ABD’li yetişkinlerin dörtte biri düzenli olarak YouTube’dan haber alırken, daha küçük paylaşımlar Twitter (%14), Instagram (%13), TikTok (%10) veya Reddit’ten (%8) haber alıyor. Daha az Amerikalı düzenli olarak LinkedIn (%4), Snapchat (%4), Nextdoor (%4), WhatsApp (%3) veya Twitch’ten (%1) haber alıyor.
Bu rakamlar, büyük ölçüde Pew’in 2021 raporuyla aynı, ancak Facebook hariç ilk dört platformun hepsinde, kaç kişinin onlardan haber içeriği aldığında hafif artışlar görüldü.
Genel olarak en büyük artış TikTok’ta:
Verilere farklı bir açıdan bakan bu grafikte genel kullanım karşılaştırmasının aksine her uygulamadan kaç kişi düzenli olarak haber alıyor. TikTok, platformdan haber alan insanlarda büyük bir artış gördü.
TikTok, Ocak 2018’de 54 milyon kullanıcıdan bugün bir milyarın üzerine çıktı. Bu nedenle, karşılaştırmalı büyüme rakamlarında, TikTok’un bu alanda da bir artış yaşaması doğal.
Ancak bu, haber içeriğinin uygulamada nasıl dağıtıldığına dair endişelere de yol açıyor. Yakın tarihli bir rapor, TikTok’taki haberlerle ilgili her beş klipten birinin yanlış bilgi içerdiğini saptadı.
Ayrıca Pew’in raporunda televizyon ve radyonun artık haber kaynakları olarak tercih edilmediği ve her geçen sene düşüşte olduğu gösteriliyor.
Bu şaşırtıcı değil. Ancak, ana haber ve bilgi kaynakları olarak etkileşime dayalı algoritmalar tarafından yönlendirilen çevrim içi platformların hakimiyetini not etmek ilginç.
Algoritmaların uygulama içi etkileşimi en üst düzeye çıkarmaya çalıştığı ve ‘neşe’, ‘öfke’ gibi duygusal tepkilerin bunun temel itici güçleri olduğu göz önüne alındığında, toplumun özellikle çevrim içi söylemde giderek daha fazla bölünmüş hissetmesi şaşırtıcı değil.
Meta, etkileşimi ve yanıtı en üst düzeye çıkarmak için giderek daha fazla aIgoritmalar tarafından önerilen gönderileri insanların haber akışlarına eklemeye çalıştığından, bu durum potansiyel olarak daha da kötüleşecek.
Daha fazla insanın haber için sosyal platformlarına güvenmesi ve platformların mümkün olan her yerde bunu beslemek istemesi, daha fazla katılım ve erişim sağlamak için daha fazla partizan, bölücü görüşleri daha fazla teşvik etmeye mahkum görünüyor. Bazı platformlar daha güvenilir haber kaynaklarını genişletmek ve yanlış bilgilerle mücadele etmek için çeşitli çabalar gösterse de genel olarak durum pek de iyiye gitmiyor gibi.