Elektrikli ve Elektronik Ekipmanlar Atıkları Direktifi’ne (WEEE) göre temelli olarak kapatılan çoğu cep telefonu çekmecelerde, dolaplarda veya çöp kutularında kayboluyor. Sadece 2022 yılında tahmini 5,3 milyar cep telefonu çöpe gidecek.
Elektrikli ve elektronik atıkların toplanması ve işlenmesine odaklanan, kâr amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş olan WEEE, 14 Ekim Cuma günü Uluslararası E-Atık Günü öncesinde bir konuşma yaptı. Küçük cihazlarımızın geri dönüştürülmesinin önemini vurgulamak isteyen bu yılki E-Atık Günü sloganı: “Ne kadar küçük olursa olsun hepsini geri dönüştürün.”
WEEE’nin Genel Müdürü Pascal Leroy, bu yılki kampanyanın küçük cihazlara odaklandığını belirtti. “Bunların, kullanılmamış ve fark edilmeden evlerde birikmeleri veya çöp kutularına atılmaları çok kolay. İnsanlar, görünürde önemsiz olan tüm bu ögelerin büyük ölçüde öneme sahip olduğunu ve küresel düzeyde büyük bir hacmi temsil ettiğini fark etme eğiliminde değiller.” Leroy, insanların, 5,3 milyarlık bu büyük rakamı daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için WEEE, telefonların ortalama 9 mm derinliğine sahip olması ve üst üste yığılması durumunda yığının 31.000 mil (yaklaşık 50.000 kilometre) yükseleceğini söyledi. Bu, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan 120 kat daha yüksek ve Ay’a giden yolun sekizde biri.
Cep telefonları ve diğer elektronik cihazları geri dönüştürmenin esas önemi, üreticilerin altın, bakır, gümüş ve paladyum gibi yenilenemeyen doğal kaynaklarına ve yeni ürünlerde yeniden kullanılabilecek diğer bileşenlere erişim sağlamasıdır.
Bu kadar çok insanın eski cihazlarını neden geri dönüştürmek veya onarmak yerine elinde tuttuğunu öğrenmek için WEEE, bu yıl altı Avrupa ülkesinde 8.775 haneyi kapsayan bir anket gerçekleştirdi. Eski cihazları tutmanın en yaygın nedenleri arak:
- Gelecekte tekrar kullanabilirim (%46)
- Satmayı/vermeyi planlıyorum (%15)
- Manevi değeri var (%13)
- Gelecekte değeri olabilir (%9)
- Nasıl atılacağını bilmiyorum (%7)
Eski cihazları çekmecede tutmak iyi bir fikir değil ancak çöp kutusuna atmak büyük miktarda gereksiz atık yaratmak gibi daha büyük bir probleme yol açıyor.
Bu nedenle atmak üzere olduğunuz eski bir telefonunuz veya dolapra toz toplayan herhangi bir elektronik cihazınız varsa onu geri dönüştürmeyi ciddi olarak düşünmeniz gerekiyor.