Eğer işletme ya da ekonomi okuduysanız Pareto Prensibi’ni duymuşsunuzdur. Bu yazıda 80/20 Kuralı olarak da bilinen Pareto Prensibi nedir ve bu prensiple işinizi ve hayatınızı nasıl değiştirebilirsiniz açıklıyoruz.
Düşünür ve ekonomist Vilfredo Federico Damaso Pareto 1848 yılında İtalya’da doğdu. Refah dağılımı üzerine çalışırken İtalya’daki toprakların %80’inin nüfusun sadece %20’sine ait olduğunu keşfetti. Buradan hareketle farklı endüstrileri araştırdı ve tüm üretimin %80’inin şirketlerin sadece %20’sinden geldiğini gördü. Ardından Pareto, şöyle bir genelleme ortaya attı:
Sonuçların %80’i, işi yapmak için sarf edilen çabanın %20’sinden gelir.
Pareto’nun 80/20 Kuralı
Girdi ve çıktıların dengesizliği hakkındaki bu “evrensel gerçek”, Pareto ilkesi veya 80/20 kuralı olarak biliniyor. Bu oran her zaman 80/20 olmasa da bu oran civarı dengesizlik çeşitli iş dallarında görülüyor. Bu dengesizliğin örnekleri:
- Satış temsilcilerinin %20’sinin toplam satışların %80’ini gerçekleştirmesi
- Toplam kârın %80’inin müşterilerin %20’sinden gelmesi
- En çok bildirilen yazılım hatalarının %20’sinin yazılım çökmelerinin %80’ine neden olması
- Sağlık harcamalarının %80’inin hastaların %20’si için yapılması (hastaların %5’i tüm harcamaların %50’sine denk geliyor!)
Peki bu prensip nasıl kullanılabilir?
Hayatınızda daha fazla zaman kazanmak için Pareto Prensibi’ni uygulamanın birkaç yolu var.
Yönetici misiniz? Mutlaka sınırlı kaynaklarla iş yapmanın zorluğuyla mücadele ediyorsunuzdur. En iyi şekilde faydalanmanız gereken sadece sizin zamanınız değil, tüm ekibinizin zamanı. Pareto yaklaşımı ile hangi projelerin en önemli olduğunu anlayabilir, kuruluşunuzun veya patronunuzun en önemli hedefleri nelerdir ve bu hedeflerle uyum sağlamak için hangi belirli görevlere odaklanmanız gerekir belirleyebilirsiniz. Geri kalan işleri önem sırasında ikinci sıraya alın veya iptal edin.
Serbest mi çalışıyorsunuz? Pareto yaklaşımıyla en iyi (ve en yüksek ödeme yapan) müşterilerinizi belirleyebilir ve para kazandıranlara odaklanarak onlarla uzun vadeli ilişkileri güçlendirmeye vakit ayırabilirsiniz.
Girişimci misiniz? Mevcut işinizi büyütmeye mi çalışıyorsunuz? 80/20 yaklaşımı strateji planınızda en önemli kısımlara odaklanmanıza ve dikkatinizi dağıtacak diğer fırsatların peşinde daha az zaman harcamanıza yardımcı olabilir.
Çöpçü de olsanız Elon Musk da olsanız bir saatte 60 dakika, bir günde 24 saat ve bir haftada yedi gün var. Önemli olan Pareto Prensibi gibi işleri yönetmeye yardımcı olabilecek fikirlerle bu zamanı en iyi şekilde değerlendirmek. Aksi takdirde ömrünüz boyunca sonu gelmeyen bir yapılacaklar listesinin peşinden gider durursunuz.
Peki sizin çalışmalarınızın hangi %20’si elde ettiğiniz sonuçların %80’ini sağlıyor?