2017’de kurulan Los Angeles merkezli Bionaut Labs uzun süredir üzerinde çalıştığı ilaç taşıyıcı robotları için 43,2 milyon dolar yatırım desteği alarak bütçesini 63,2 milyon dolara çıkardı.
Sinir sistemi hastalıkları üzerinde çalışan şirket, Bionauts adını verdikleri “uzaktan kumandalı mikro robotlar” ile yeni bir tedavi yöntemi geliştiriyor. Yatırımcılar tarafından ilgi çeken bu robotların amacı, beyin ve beyincik omuriliği gibi ulaşılması zor bölgelere güvenli ve hassas bir şekilde ulaşarak bu bölgelere ilişkin hastalıkları kablosuz bağlantı ile tedavi etmek. Bu uygulama, robotların direkt olarak sorunlu bölgeye ulaşıp tedavi uygulaması sebebiyle standart yöntem olan ilaçlara göre daha doğrudan bir tedavi şekli.
Bionaut Labs, web sitesinde robotun yapacağı tedaviyi 4 aşamada anlatıyor:
1- Bionaut’u Tanıtma: Bionaut, standart intratekal enjeksiyon iğnesi kullanılarak vücuda verilir.

2- Otomatik Rehberlik ve Navigasyon: Harici manyetik tahrik sistemleri, uygulanan elektromanyetik kuvvetler yoluyla Bionaut’un hareketine rehberlik eder. Otomatik rehberlik, her prosedür ve hasta için özel olarak tasarlanmıştır.

3- Planlı Müdahale Prosedürü: Her prosedür otomatik bir süreç kullanılarak önceden planlanır ve yürütülür.

4- Giriş Noktasına Geri Dönüş: Bionaut, 1 saatten kısa süren geri alma işlemi için prosedür sonrası giriş noktasına geri yönlendirilir.

ABD merkezli şirket, bu yatırım ile beyin tümörleri ve Dandy-Walker Sendromu tedavilerine odaklanacak ve robotlarındaki Ar-Ge teknolojisini geliştirecek. Ayrıca şirket, iki yıl içerisinde insanlar üzerinde denemelerin başlayabileceğini açıkladı.
Şirketin CEO ve kurucu ortağı Michael Shpigelmacher yaptığı açıklamada, “Genelde geçmişteki başarısızlıklar en iyi araştırmacıların bile cesaretini kırdığı için büyük ölçüde muazzam acılara neden olan koşullara sahip tedavilerle ilgili bir yenilik kıtlığı var. Bionaut Labs, bir atılım için uzun süredir gecikmiş olan bu yıkıcı hastalıkları tedavi etmek için yeni yollar bulmakta kararlı olmaya devam ediyor.” dedi.
Derleyen: Ömer Kağan Selen