40 ülkede 179 bin katılımcıyla anket yöntemiyle yapılan bir çalışma, gelir düzeyi düşük gençlerde sosyal medya bağımlılığının daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Çalışmayı yürüten kişiler, bu sonucun sebebi olarak yoksul gençlerin fotoğraf ve video paylaşmayı statü ve güç ile ilişkilendirmesini kabul etti.
Günümüzde neredeyse hepimiz çeşitli sosyal medya platformlarından en az bir tanesini kullanıyoruz. Bu durum, araştırmacıları “sosyal medya ve insan” konuları üzerine çalışma yapmaya itiyor.
Information, Communication and Society üzerinden yayımlanan bir çalışma, geliri düşük gençlerde sosyal medya bağımlılığının etkisinin daha fazla olduğunu gösterdi. Çalışmada uluslararası bilim insanları, sosyal medya platformları ve anlık mesajlaşma uygulamalarının kullanımlarını inceledi.
Araştırmacıların edindiği bulgular, ekonomik eşitsizlikle sosyal medya kullanımı arasında bir ilişki olduğunu, bireylerin sosyal medyadan uzak kaldıklarında “kendini kötü hissetmek, platformları bırakmayı denemek ve bu konuda başarısız olmak, kötü duygulardan kaçmak için sosyal medyayı kullanmak” gibi bağımlılık sinyalleri veren 6 ve üzeri davranışı sergilediğini gösterdi.
Ayrıca öğrencilerin ekonomik düzeyi arasındaki farkın daha fazla olduğu okullarda durumun çok daha şiddetli olduğu görüldü. Araştırmacılardan biri, gelir düzeyi düşük gençlerin fotoğraf ve video paylaşmayı statü ve güç imajı çizmek için kullanabileceğini, bu sebepten paylaşım yapmaya daha yatkın olabileceğini ifade etti.
Araştırmanın yayımlanmasının ardından uzmanlar, gençlerin sosyal medya kullanımı konusunda daha fazla önlem alınması gerektiğine dikkat çekti. Çalışmanın Baş Yazarı Michela Lenzi, hükümet yetkililerinin eşitsizlikleri azaltacak ve sosyal medya kullanımını kontrol altında tutacak girişimlerde bulunmasını tavsiye etti.