Bilim insanları, olağanüstü astronomik patlamanın, yıldızların bir kara delikle çarpışmasıyla tetiklendiğini düşünüyor.
Bir gama ışını patlaması olan bu olay, bir uzay teleskopu ve bir NASA gözlemevi tarafından tespit edildi.
Leicester Üniversitesi fizikçilerinin de aralarında bulunduğu bir bilim insanı ekibi, bir dakikalık patlamayı nadir görülen bir kozmik olay olarak tanımladı.
Araştırmalarının, gelecekteki olayların incelenmesine yardımcı olacağını umduklarını ifade ederek, gama ışını patlamalarının evrende bilinen en güçlü patlamalar olduğunu belirttiler. Yakındaki bir galaksiden gelen bu özel patlama, Aralık 2021’de tespit edildi.
Bilim insanları, GRB 211211A adlı patlamanın, normalde görmeyi beklediklerinden daha fazla kızılötesi ışıkla nispeten uzun olduğunu söyledi.
Araştırmaları, ışığın, nötron yıldızları ve bir kara deliğin çarpışması sırasında oluştuğu düşünülen astral bir olay olan bir kilonovadan geldiğini gösteriyor.
Araştırma ekibi, ABD’deki Northwestern Üniversitesi’nden Jillian Rastinejad tarafından yönetildi. Ekip, Hollanda’daki Radboud Üniversitesi’nin yanı sıra Birmingham ve Leicester üniversitelerinden uzmanları da içeriyor.
Patlamanın altın ve platin gibi elementler ürettiğine inanılıyor. Birmingham Üniversitesi’nde doçent olan Dr. Matt Nicholl, araştırmanın bu tür kilonovaların “evrenin ana altın fabrikaları olduğu” fikrini desteklediğini söyledi. Leicester Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olan Dr. Gavin Lamb, patlamanın, patlamadan yaklaşık bir gün sonra fazla miktarda kızılötesi ışık gördüğünü aktardı. Birmingham Üniversitesi’nde yardımcı doçent olan Dr. Benjamin Gompertz, araştırmanın gelecekteki araştırmalar için heyecan verici çıkarımları olduğunu ekleyerek şunları ifade etti: “Bu dikkate değer bir gama ışını patlaması. Birleşmelerin, yaklaşık iki saniyeden fazla sürmesini beklemiyoruz. Her nasılsa, bu olay neredeyse bir dakika boyunca sürdü.” dedi.
Derleyen: Tuğba Akkesen