Google, sevilen projeleri kaldırmakla garip bir üne sahip. Bu ‘şöhretini’ pek çok kişinin RSS okuyucusu olarak tercih ettiği Google Reader’ı sonlandırarak kazandı. Şirket 2022’de de tıpkı geçen yıl olduğu gibi bir dizi ünlü ve pek de tanınmayan hizmeti sonlandırmaya devam etti.
Listenin sonunda Stadia’nın olması gerekiyor fakat hizmet 18 Ocak 2023’e kadar çalışmaya devam edecek. Artık oyun yayın platformuna kaydolamayacağınız ve yeni oyunlar alamayacağınız doğru, ancak yine de sahip olduğunuz oyunlarla birkaç tur daha eğlenebilirsiniz.
Google’ın sonlandırdığı ve sonlandıracağı projeleri arşivleyen KilledbyGoogle web sitesini de ayrıca inceleyebilirsiniz. Günümüze kadar toplam 280 sonlandırdığı hizmet ile Google’ın kişisel bir mezarlık oluşturduğunu görüyoruz.
2022’nin başından sonuna kadar Google’ın kaldırdığı hizmetlerinin listesini sizler için derledik:
17 Şubat: Cameos (2018 – 2022)
Ünlülerin kendileri hakkında sıkça sorulan soruları yanıtlamak için Google Arama’ya video mesajları gönderebildiklerini biliyor muydunuz? Artık bunu yapamıyorlar. Google Cameos, takip ettiğiniz ünlüleri arattığınızda size daha kişisel bir arama deneyimi sunması gerekiyordu, ancak ne ünlüler ne de kullanıcılar bu hizmetle ilgilendi. Bu nedenle Google, Şubat 2022’de Cameos’u kullanımdan kaldırdı.
13 Nisan: Google Assistant Snapshot (2018 – 2022)
Google Now’ı hatırlıyor musunuz? Yıllar önce, Asistan’ı açtığınızda, hava durumu, mevcut sürüş koşulları, ilgili paket takibi ve çok daha fazlası gibi yararlı bilgilere bir bakışta genel bir bakış elde ederdiniz. Google, bu yararlı ancak para kazandırmayan deneyimi Keşfet akışı için durdurdu ve o zamandan beri tam olarak geri getirmedi. En yakın Google Asistan Anlık Görüntüsü vardı, ancak keşfetmesi oldukça zordu ve görünüşe göre insanlar bunu gerçekten yeterince kullanmadı. Bu nedenle Nisan 2022’de kapatıldı.
1 Haziran: Duo (2016 – 2022)
Duo aslında tam olarak kaldırılmadı, Google Meet’in bir parçası olarak yaşamaya devam ediyor. Aslında Duo’nun Meet’e katılması bir kapanmadan çok bir yeniden markalaşma olarak ifade edilebilir. Yine de, Duo’nun kendi ‘kişisel’ bir uygulaması olmadığı için bu listeye girmeyi hak ediyor.
21 Haziran: Android Auto (2016 – 2022)
Android Auto 2014 yılında ilk kez piyasaya sürüldüğünde yalnızca uyumlu ana ünitelere sahip belirli otomobillerde mevcuttu. Google, 2016 yılında bu sürüş için optimize edilmiş ekranı Android telefonlara da getirerek sürücülerin telefonlarını navigasyon ve daha fazlası için kullanırken sürüşlerine daha iyi odaklanmalarını sağladı. Ancak şirket, bu çözümün geçici olduğunu açık olarak belirtti.
Uzun yıllar boyunca hizmet yarı ölü halde tutulduktan sonra nihayet 2022 yılında tamamen kapatıldı. Google Asistan Sürüş Modu da kullanımdan kalkacak ve Google bu özelliği Haritalar hizmetine dahil edecek.
30 Haziran: Chrome Uygulamaları (2010 – 2022)
Web uygulamaları şimdiki kadar güçlü hale gelmeden çok önce Google, Chrome uygulamaları sunuyordu. Bunlar, web sitelerine kıyasla çevrim dışı yetenekler gibi bazı ekstra güçlere sahip uzantı benzeri hizmetlerdi. Zaman içinde normal web siteleri Chrome uygulamalarından daha fazla popülerlik ve özellik kazandı, bu nedenle Google 2022’de Chrome uygulamalarını durdurma zamanının geldiğine karar verdi.
31 Temmuz: Google My Business (2018 – 2022)
Google My Business uygulaması, mağaza ve işletme sahiplerinin Google hizmetlerindeki verilerini yönetmeleri için kullanışlı bir araçtı. Ancak Google, Google Haritalar ve Google Arama’nın işleri yönetmek için tek bir merkezi yer kadar iyi olduğuna karar verdi ve bu nedenle şirket, işletme sahiplerini çalışma saatlerini, iletişim verilerini ve daha fazlasını güncellemek için Haritalar ve Arama’ya yönlendirdi.
9 Ağustos: Youtube Go (2017 – 2022)
Android Go, Google’ın giriş seviyesi telefonları için düşük güç harcayan sade bir işletim sistemi olarak bilinir. 2 GB’tan daha az RAM’e sahip akıllı telefonlarda kullanılır ve içinde birkaç özel uygulama bulunur.
Youtube Go, bu özel uygulamalardan biriydi. Ancak Google, bu güç tasarrufu yaklaşımdan yavaş yavaş uzaklaşıyor ve ana uygulamalarını daha az güç tüketen ve düşük kaliteli cihazlara daha uyumlu hale getirmek istiyor.
1 Kasım: Google Surveys (2012 – 2022)
Google Surveys, işletmelerin pazar araştırması yapmasına olanak tanıyan kurumsal odaklı bir Google ürünüydü.
30 Kasım: Hangouts (2013 – 2022)
Bu hizmet esasen Google Chat ve Meet’in öncüsü. Şirket, hizmeti sonlandırmadan önce yayımladığı bir blog yazısında, Hangouts kullanıcılarını Chat’e geçmeleri için teşvik bile etmeye çalıştı.
Google Hangouts, 10. yıldönümünden bir yıl önce, 30 Kasım 2022 itibariyle tamamen kullanımdan kaldırıldı ve nihayetinde yerini Google Chat aldı.
1 Aralık: Duplex Web (2019 – 2022)
Endişelenmeyin, Google Asistan’ın sağladığı normal Duplex hizmeti hiçbir yere gitmiyor. Yalnızca Web için Duplex 2022’de kullanımdan kaldırıldı.
19 Aralık: Threadit (2021 – 2022)
Google’ın kısa ömürlü asenkron video iş birliği hizmeti Threadit’i hiç duymamış olabilirsiniz. Area 120 projesi, pandemi sırasında herkes evden çalışmaya başladığında uzaktan çalışma sistemi düşünülerek oluşturuldu ve video konferans ile mesajlaşmanın en iyi yönlerini bir araya getirmeye çalıştı.
Çalışanlar randevu ayarlamak yerine birbirlerine video klipler gönderebiliyor ve zamanları olduğunda yanıt verebiliyorlardı. Kapatmanın ardından, hizmetin arkasındaki Area 120 ekibi Google Meet ekibine transfer oldu.
31 Aralık: YouTube Originals (2016 – 2022)
YouTube Originals, 2022’de kaldırılan son Google projesi. Bu durum sizi ya da YouTube deneyiminizi çok fazla etkilemeyebilir, zira YouTube Originals daha çok Netflix’e kafa tutmayı amaçlayan ve 2016 yılında kurulan bir stüdyoydu.
Orijinal yapımlar, YouTube izleyicileri tarafından hiçbir zaman gerçekten tutulmadı ve şovların YouTube Premium ödeme duvarının arkasında olması da kesinlikle bu duruma yardımcı olmadı.
YouTube Originals uzun bir süre canlı destekte kaldı ve kısmen rakiplerine satıldı. Ve nihayet 2022’de acılarına son verildi.
Derleyen: Arda Yardımsever