ChatGPT Reklamcılıkta Çığır Açabilir, Ama!

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Onur Bedek
Ekleyen Onur Bedek
4 dk okuma süresi

ChatGPT, konuşmaya dayalı bir yapay zekâ, işinin uzmanı pazarlamacılar için yararlı bir hizmet gibi olsa da şu an için reklam dünyasında büyük etkiler yaratabilecek gibi durmuyor.

OpenAI’in ChatCPT’si piyasaya çıktığı Kasım ayından beri, chatbot teknolojisinde fark yaratan işlevsel ve doğru metin üretme kabiliyetiyle başta reklam sektörü olmak üzere tüm kullanıcılarını etkilemeyi başardı. Öyle ki Microsoft şirkete 10 milyar dolar yatırım yapmaya, BuzzFeed içerik oluşturmak için kullanmaya ve teknoloji Mint Mobile ve Avocados from Mexico markalarının kampanyalarında yer vermeye başladı.

Bu yaşananlar, özellikle günümüzde yaşanan ekonomik darboğazda, ucuza tasarlanabilecek reklam arayışında olan pazarlamacılar için yeni bir fırsat yarattı. Jobi Capital pazarlama direktörü Lanie Shalek, ChatGPT gibi gelişmiş dil modellerinin, çalışan maliyetlerinden ve planlama sürelerinden büyük tasarruf ederek kaliteli içerik üretebileceğini açıkladı.

Shalek’in e-postayla yaptığı açıklamaya göre ChatGPT reklam ve pazarlamadada değişime yol açabilir ve bu içeriğe şirketler daha fazla güvenmeye başlayabilir. Bu da şirketlerin ve sektörün yapılanmasında ona göre büyük bir evrime yol açar.

Buna karşın uzmanların bazıları ise; bu sürecin bu kadar hızlı olamayacağını yapay zekayı pazarlamaya entegre ederken eş zamanlı gelişmesi ve gerçekleştirilmesi gereken daha çok aşama olduğunu savunuyorlar.
Bunlardan biri olan New England Consulting Group kurucu ve Ceo’su Gary Stibel, “Henüz yapay zekanın prime time için hazır bir üretimini görmediğimizi ve o noktaya geleceğini hiç sanmadığını” söyledi.

Uzmanların çoğu ChatGPT’nin pazarlama üzerindeki etkisinin büyük kısmının beyin fırtınası sürecine hız katması olması düşünüyor. Stile göre kümeleme eğiliminde olan (tüm komik veya ciddi fikirler) yaratıcılığı sağlayıp içerik oluşturma konusunda başarılı olacağı konusunda hemfikir olunsa da kampanya anlamında en temel özelliğin eksik kaldığı metinleri okuyan herkes için net: “İnsani Özellikler”.

E-posta pazarlama platformu GMass’ın kurucusu Ajay Goel, “Şu anda metnin yapay zekâ tarafından üretilebildiği anlaşılıyor, çünkü tam oturmamış bir kalite ve mantık unsurlarında eksiklik söz konusu oluyor” dedi.

Ayrıca yapay zekanın, sınırları olduğunu var olan bilgileri bir araya getirip, başarılı şekilde bunlardan yararlansa da sıfırdan yeni fikir üretiminden uzak olduğuna inanıyor. Yani bunu kullanan kişi kadar başarılı sonuçlar elde edeceğini ve o yaratım sürecindeki insan faktörünü ortadan kaldırmaya yetecek büyük bir değişime yol açamayacağını söylüyor.

İlk Uyarı

Öyle ki bunun ilk hataları da geçtiğimiz günlerde Almanya’da ortaya çıktı. KFC’nin Alman ortaklığı geçen yıl Kristallnacht’ın (Kristal Gece/Nazilerin Yahudilere ilk büyük saldırı) yıl dönümünü yiyecekleriyle kutlamalarını isteyen bir uyarı göndermesiyle tartışmalara yol açtı. Şirket bunu yanlış bir takvimle bağlantılı yarı otomatik içerik oluşturma sürecinin hatası olduğunu iddia etti. Buda marka güvenliği ve reklamsal hatalar için hala insan faktörünün pazarlamada temel birim olduğunu kanıtlıyor.

Hatta medya ajansı Good Apple’in veri ve analitik başkan yardımcısı Mark Sturino, yaptığı açıklamayla, yapay zekâ tarafından üretilen ürünlerin beyin fırtınası yapmak ve taslak konseptler yaratmak için en fazla bir tuval olabileceğini ama bunun sonuca ulaşması için son düzenlemeleri denetleyecek bir insan gerekeceğini söylüyor.

Kısacası, tüm görüşlerin sonucunda ChatGPT’nin gelişmeleri kontrol ve takip altında tutulması gerekliliği, işlerin iyi ya da kötü ve hatta kısa veya uzun vadede nasıl etkileyeceği gözlenmelidir.

Çünkü Gary Stibel ‘in da dediği gibi; “İster bir ajans ister bir şirket veya danışmanlık şirketi olsun, yapay zekâ konusunda günümüz şartlarında makul seviyede bilgi ve deneyime sahip olmayan pazarlama kuruluşları iyi ve başarılı olamazlar.”

Derleyen: Onur BEDEK

Loading

Bu içeriği paylaş
Yorum bırak, puan ver