Mozilla, Android web tarayıcısı için üç yeni uzantı ekledi. Bu uzantılardan birisi bir web sitesine kaydolurken kullanıcının e-posta adresini gizleyebilecek ve bir URL’yi paylaşmadan önce kimlik izleme öğelerini kaldırabilecek. Başka bir uzantı ise makaleleri dinlemenizi sağlayabilecek.
Firefox, Android’de yalnızca sınırlı sayıda uzantıya sahipti ve yeni eklenen uzantılarla birlikte bu kütüphane biraz daha genişledi.
İlk uzantı, gerçek e-posta adresinizi gizlemenize ve gelen e-postaları gelen kutunuza yönlendiren bir proxy e-posta adresi girmenize izin veren Mozilla’nın kendi uzantısı olan Firefox Relay. Bunun arkasındaki fikir, gerçek e-posta adresinizi göstermeyen Apple ile “Giriş Yap”tan çok farklı değil. Mozilla, geçen yıl beşten fazla e-posta takma adı ve özel alan adı sunan bir Firefox Relay premium hizmetini tanıtmıştı.
Mozilla ayrıca eklenti mağazasına URL’leri izleyicilerden temizleyen ve kısaltan ClearURL uzantısını da ekledi. Amazon’da bir ürünü veya bir sosyal medya gönderisini paylaştığınızda çoğu zaman temel URL dışında, sizi takip etmesi amaçlanan çok sayıda karakterler ve sayılar var. Uzantı ise bunları temizleyerek size daha sade bir URL sunuyor.
Dahası, Android için Firefox, dinlerken başka şeyler yapabilmeniz için sizin için makaleleri okuyan bir uzantı daha ekledi. ReadAloud uzantısı, makaleleri dinlemenizi sağlamak için metin okuma teknolojisini kullanacak ancak bu yalnızca Firefox’a özgü değil. Chrome web sayfalarını da Google Asistan aracılığıyla okuyabilirsiniz. Alternatif olarak, Listening.io gibi bir araç kullanarak makaleleri podcast’lere dönüştürebilir ve seçtiğiniz podcast oynatıcı aracılığıyla dinleyebilirsiniz.
Mozilla, bu yeni uzantılarla Android için Firefox’ta güncellemeler yaparken, bir yandan da yeni bir iOS tarayıcısı üzerinde denemeler yapıyor. Kuruluş, iOS için deneysel bir Gecko tabanlı tarayıcı üzerinde çalışıyor. Gecko, Firefox’u diğer tüm platformlarda çalıştıran açık kaynaklı bir web motoru. Apple şu anda platformunda yalnızca WebKit tabanlı tarayıcılara izin veriyor. Safari, WebKit motorunu kullanıyor. Avrupa düzenlemeleri Apple’ı bu kuralı kaldırmaya ve farklı web motorlarına sahip tarayıcılara izin vermeye zorlayabileceğinden bu durum ileride değişebilir.
Derleyen: Tutku Oza Topçu