20 Milyon Güneş Büyüklüğünde ‘Kaçak’ Bir Kuyruklu Yıldız Bulundu!

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Nazlican Vatansever
2 dk okuma süresi

Araştırmacılar, Dünya’dan yaklaşık 7,5 milyar ışıkyılı uzaklıkta bulunan Cüce Gökada RCP 28’i gözlemlemek için Hubble Uzay Teleskobu’nu kullanırken ana galaksisinden fırlamış gibi görünen ve peşinden bir yıldız zinciri bırakarak uzayda hızla hareket eden, kaçak bir süper kütleli kara deliği parlak bir ışık çizgisi olarak keşfettiler.

Yale Üniversitesinde fizik ve astronomi profesörü olan çalışmanın baş yazarı Pieter van Dokkum “Hubble görüntüsünde bir galaksinin merkezine işaret eden ince bir çizgi bulduk. Hawaii’deki Keck teleskobunu kullanarak çizgi ve galaksinin bağlantılı olduğunu keşfettik. Bu bağlantının ayrıntılı bir analizinden; galaksiden fırlayan, bir gaz izi ve ardından yeni oluşan yıldızlar bırakan çok büyük bir kara delik gördüğümüzü anladık.” ifadelerini kullandı.

Hepsi olmasa da büyük galaksilerin çoğu, merkezlerinde süper kütleli kara delikler barındırır. Aktif süper kütleli kara delikler, genellikle araştırmacıların tespit ettiğine yüzeysel olarak benzeyen ışık çizgileri olarak görülebilen yüksek hızlarda malzeme jetleri fırlatır. Bunlara astrofiziksel jetler denir.

 Van Dokkum ve ekibi, gözlemledikleri şeyin bu olmadığını belirlemek için bu çizgiyi araştırdılar ve astrofiziksel bir jetin belirgin belirtilerinden hiçbirine sahip olmadığını gördüler. Araştırmacılara göre astrofiziksel jetler emisyon kaynaklarından uzaklaştıkça zayıflarken potansiyel süper kütleli kara delik kuyruğu aslında galaktik çıkış noktası gibi görünen yerden uzaklaştıkça güçleniyor. Ayrıca kara deliklerin fırlattığı astrofiziksel jetler kaynaklarından dışarı doğru yayılıyor halbuki bu iz doğrusal kalmış gibi görünüyor. Ekip, çizgiye en iyi uyan açıklamanın, galaksisini çevreleyen gazı patlatan ve ardından bu gazı yıldız oluşumunu tetikleyecek kadar sıkıştıran süper kütleli bir kara delik olduğu sonucuna vardı.

Van Dokkum, “Doğrulanırsa, süper kütleli kara deliklerin galaksilerden kaçabileceğine dair net kanıtımız ilk kez olacak.” dedi.

Derleyen: Nazlıcan Vatansever

Loading

Bu içeriği paylaş
Dijitalin sonsuz denizinde yerini ve yönünü arayan; kaybolmaya, kendini bulmaya yakın eczacı adayı. Alanların, sınırların varlığına inanmaması, her daldan farklı meyveler aşırıp tatlarını deneyimlemesi için yeterli. Nazlıcan'ın Dijitaliyidir için sloganı " Dijital, sen iyiysen iyidir."
Yorum bırak, puan ver