Deri gibi vücudun diğer bölgelerindeki dokuların aksine, beyindeki nöronal doku hasar gördükten sonra yenilenmeyeceğini hepimiz biliyorduk. Bilim insanları, yeni bir hidrojel türünün yardımıyla günün birinde bunun mümkün olabileceğini açıkladı.
Japonya’nın Hokkaido Üniversitesindeki bir grup bilim insanı tarafından geliştirilen biyouyumlu polimer jel, pozitif ve negatif yüklü monomerlerin eşit parçalarından oluşuyor. Bu kombinasyonun hücreler için en iyi yapışmayı sağladığı tespit edildi.
Bilim insanları hidrojeldeki çapraz bağlayıcı moleküllerin oranını ayarlayarak jele beyin dokusu benzeri bir sertlik kazandırdı ve jelde hücre “yuvalama” alanları olarak küçük gözenekler oluşturdu. Daha sonra jel, kan damarlarının büyümesini artırmak için bir büyüme faktörü serumuna batırıldı ve ardından fare beyinlerinin hasarlı bölgelerine cerrahi olarak implante edildi.
Üç hafta sonra, çevredeki beyin dokusundan bağışıklık hücrelerinin ve nöronal hücrelerin implante edilen hidrojele göç ettiği ve içinde kan damarlarının büyümeye başladığı görüldü. Araştırmacılar daha sonra nöral kök hücreleri jele enjekte ettiler.
40 günlük bir sürenin ardından bu hücrelerin büyük çoğunluğu hayatta kaldı ve bazıları nöronal ve nöron koruyan astrosit hücrelerine dönüştü. Ek olarak, bu yeni nöronal hücrelerin bazıları hidrojelden dışarı, çevredeki beyin dokusuna göç ederek malzemenin beyne ne kadar iyi entegre olduğunu gösterdi.
Farklı adımların zamanlamasının çok önemli olduğu ortaya çıktı. Bilim insanları jeli implante etmeyi ve kök hücreleri aynı anda eklemeyi denediklerinde, prosedür başarısız oldu.
Profesör Satoshi Tanikawa ve Profesör Shinya Tanaka tarafından yürütülen araştırmayla ilgili bir makale Scientific Reports dergisinde yayımlandı.
Georgia Üniversitesindeki bilim insanları daha önce de sıçanlarda beyin hasarlarını tedavi etmek için başarıyla kullandıkları bir “beyin yapıştırıcısı” hidrojeli geliştirmişlerdi.
Derleyen: Hatice Bulut