Ülkenin Hazine Kurulu pazartesi günü yaptığı açıklamada, TikTok’un Kanada’da hükûmet tarafından verilen mobil cihazlarda yasaklandığını duyurdu. Avrupa Komisyonu ve ABD’deki bazı eyalet hükûmetleri tarafından alınan benzer önlemlerin ardından gelen bu yasak, 28 Şubat’ta yürürlüğe girecek.
Avrupa Komisyonu, TikTok’un kamu cihazlarından kaldırılmasına yönelik yönergesini geçen hafta sonunda yayımladı. Aynı gün dört Kanadalı gizlilik denetçisi, TikTok’u ortaklaşa soruşturacaklarını açıkladı. Kanada’nın baş bilgi sorumlusu, TikTok’un “gizlilik ve güvenlik için kabul edilemez düzeyde risk” oluşturduğunu tespit etti. Kanadalı yetkililer, hükûmet verilerinin tehlikeye atıldığına dair herhangi bir kanıt bulamadılar, o nedenle bu bir önlem olarak kabul ediliyor.
Hazine Kurulu Başkanı Mona Fortier yaptığı açıklamada, “TikTok’u devletin mobil cihazlarından kaldırma ve engelleme kararı, özellikle mobil cihazlardan toplanan bilgileri düzenleyen yasal rejimle ilgili endişeler göz önüne alındığında bir önlem olarak kabul edilmektedir ve uluslararası ortaklarımızın yaklaşımıyla uyumludur. Mobil bir cihazda TikTok’un veri toplama yöntemleri, telefonun içeriğine önemli ölçüde erişim sağlamaktadır.” dedi.
TikTok: Kanada hükûmeti bizimle iletişime geçmedi!
TikTok, Kanada hükûmetinin uygulamayla ilgili endişelerini dile getirmek adına kendilerine ulaşmadığını iddia ediyor. Bir TikTok yetkilisi TechCrunch’a gönderdiği e-postada, “Kanada hükûmetinin AB ve ABD’de benzer yasakların getirilmesinin ardından, herhangi bir güvenlik endişesine atıfta bulunmadan veya bizimle iletişime geçmeden devlet tarafından verilen cihazlarda TikTok’u engellemek için harekete geçmesi ilginç. Kanadalıların gizliliğini ve güvenliğini nasıl koruduğumuzu görüşmek üzere hükûmet yetkililerimizle görüşmeye her zaman hazırız ancak TikTok’u bu şekilde ayırmak, bu ortak hedefe ulaşmak için herhangi bir katkı sağlamaz.” açıklamasında bulundu.
Devlet kurumları endişeli!
Aralık ayında ABD Temsilciler Meclisi, TikTok’un herhangi bir hükûmet cihazında kullanılmasını yasakladı. Teksas, Georgia, Maryland, Güney Carolina ve bir düzineyi aşkın diğer eyalet hükûmetleri de benzer kısıtlamaları yürürlüğe koydu. Bazı durumlarda bu yasaklar Teksas Üniversitesi, Auburn Üniversitesi ve Oklahoma Üniversitesi gibi devlet tarafından finanse edilen üniversite kampüslerine kadar uzanıyor.
Bu devlet kurumları Çinli teknoloji devi ByteDance’ın sahibi olduğu TikTok’un, Çin hükûmeti tarafından siyasi yetkililerden hassas bilgiler toplamak için kullanılabileceğinden endişe ediyor. TikTok, Amerikalı tüketicilere verilerinin ABD’de depolandığına dair defalarca güvence vermiş olsa da geçen yıl yapılan bir soruşturma, Çin’deki mühendislerin Ocak 2022 gibi yakın bir tarihte, Amerikan TikTok verilerine erişebildiğini ortaya koydu. TikTok, daha sonra ABD’li kullanıcıların verilerini ABD’de depolanan Oracle sunucularına taşıyacağını söyledi. ByteDance tarafından doğrulanan bir başka soruşturma, küçük bir mühendis grubunun iki ABD’li gazetecinin verilerine usulsüz bir şekilde eriştiğini ortaya çıkardı.
Bir TikTok yetkilisi TechCrunch’a yaptığı açıklamada şirketin, Kanadalı kullanıcı verilerini ABD ve Singapur’da sakladığını söyledi. Şirket yetkilisi, platformun Çin hükûmetine hiçbir zaman veri sağlamadığını ve talep edilmesi hâlinde bunu reddedeceğini beyan etti.
Derleyen: Nazlı Koyuncu