Güney Avustralya Üniversitesi (UniSA) araştırmacılarına göre egzersiz; depresyon ve diğer yaygın zihinsel sağlık durumları için birincil tedavi olmalı.
Bugüne kadar yapılan araştırmalar kapsamlı bir şekilde incelendiğinde, egzersiz ile depresyon ve diğer psikolojik sorunların hafifleyebileceği görülüyor. Araştırmalara göre egzersiz; danışmanlık ve alınan ilaçlara göre 1,5 kat daha etkili.
Ruh sağlığı bozuklukları, dünya çapında sağlık sorunlarının önde gelen nedenidir denilebilir. Bu durum 2019’da 8 kişiden 1’ini etkilerken son araştırmalar orta yaşlardaki her 5 kişiden 1’nin daha yüksek düzeyde sıkıntı yaşadığını gösteriyor.
Önceki çalışmalar psikolojik sorunlardan dolayı hasta olanların psikoterapi ve farmasötik tedavi kadar fiziksel tedaviden de yararlanabileceğini bulmuştu.
UniSA’den klinik egzersiz fizyoloğu Ben Singh, “Fiziksel aktivitenin zihinsel sağlığa yardımcı olduğu biliniyor. Ancak kanıtlara rağmen ilk tercih edilen bir tedavi yöntemi olarak benimsenmiyor.” dedi.
Bireysel çalışmalar egzersizin çeşitli faktörlerini geniş bir şekilde ele aldığı için klinik uzmanları egzersizin ruh sağlığına iyi geldiğini benimsemekte zorlanabilir.
Singh ve meslektaşları, her türlü fiziksel aktivitenin yetişkinlerde depresyon, anksiyete ve psikolojik sorunları nasıl etkilediğini değerlendirmek için şemsiye incelemesi adı verilen geniş çaplı bir çalışma yürüttü. Şemsiye incelemesi, spesifik bir konu hakkında yapılmış bütün incelemelerin incelemesini yaparak genel bir cevap ortaya koyar.
Araştırma ekibi 2022’den önce yayımlanan tüm uygun çalışmaları 12 elektronik veri tabanı sisteminden çıkardı. Genel olarak, 128.119’dan fazla katılımcıyla 1039 denemeyi içeren 97 incelemeyi analiz ettiler.
Singh, “Yürüme, direnç antrenmanı, pilates ve yoga gibi aerobik egzersizler dahil olmak üzere her türlü fiziksel aktivitenin faydalı olduğunu gördük.” diyor.
Bazı egzersizlerin etkileri de farklılık gösteriyor. Örneğin, yoga ve diğer zihin-beden egzersizleri kaygıyı azaltırken, direnç egzersizi ise depresyona yardımcı oluyor.
Singh, “Yüksek yoğunluklu egzersiz, depresyon ve anksiyete için daha fazla iyileşme sağlarken; uzun süreli egzersizlerin kısa ve orta süreli olanlara kıyasla daha az etkileri oldu.” diye açıkladı. Araştırmacılar, insanların uzun süreli egzersizlere bağlı kalmanın zahmetli olabileceğini ve böyle hissetmenin onları etkileyebileceğini belirtiyor.
Hamile veya yeni doğum yapmış kadınlar, depresyon, HIV ve böbrek hastalığı olan kişiler ve sağlıklı insanlar ise egzersizden en çok fayda gören kişiler oldu.
Bulgular ilaç ve terapiyi tamamen bir kenara itmiyor, sadece bunların yerine egzersizin de önemli bir tedavi yöntemi olduğunu ve ele alınması gereken bir yol olduğu öne sürülüyor.
Çalışma British Journal of Sports Medicine’da yayımlandı.
Derleyen: Beyza Keleş